CULTURĂŞTIRI NAŢIONALE

Un Cimitir din Cluj deschis curând și vizitelor virtuale.

Cimitirul Házsongárd din Cluj Napoca va fi în curând deschis pentru vizite virtuale. O amplă cercetare și documentare digitală a fost realizată în cadrul unui proiect numit Atlas Házsongárd, o parte din acesta fiind prezentat vinerea trecută în spațiul expozițional din Bastionul Croitorilor.

Sipos Gábor, președintele Fundației Házsongárd, a fost primul care a întâmpinat oaspeții la deschiderea expoziției Atlas Házsongárd. Acesta a spus că cei care vor vizita spațiul expozițional din Bastionul Croitorilor vor putea vedea rezultatele unui proiect de doi ani. Fundația îngrijește cu succes cimitirul, care adăpostește, de asemenea, numeroase monumente, de zeci de ani, iar în 2022 a decis să îl facă accesibil celor care nu îl pot parcurge efectiv. Datorită unei rețele de colaboratori care a fost construită de-a lungul anilor și datorită arhitectului Arnold Macalik și echipei sale, acest plan a fost acum realizat.

În 2022, Fundația Házsongárd și biroul de arhitectură Mossfern au demarat un proiect foarte special: un studiu și o documentare digitală extinsă a părții istorice a cimitirului Házsongárd. În urma acestei lucrări, în curând va fi pusă la dispoziția tuturor o hartă care prezintă fiecare copac, tufiș și, bineînțeles, mormânt, cu o precizie milimetrică care va permite identificarea inscripțiilor, sculpturilor artistice și chiar a plantelor.

Macalik Arnold, arhitect, expert în monumente și arhitect șef al biroului de arhitectură Mossfern, a declarat că Dealul Házsongárd a fost un loc important în Cluj Napoca încă din secolul al XVI-lea. A fost folosit în principal pentru livezi, iar odată cu înființarea cimitirului a căpătat din nou o menire pe măsură. A fost menționată ca fiind cea mai mare grădină din oraș, iar datorită noii discipline Google Maps, au considerat că pot face acest spațiu public „ascuns” vizibil pentru public.

Mormânt cu mormânt, copac cu copac, au cartografiat chiar și cele mai îndepărtate colțuri ale cimitirului: datorită utilizării scanării în spațiu, au creat un fișier gestionat digital al întregului cadru. Este important de remarcat faptul că imaginile care vor fi disponibile în curând vor arăta cimitirul așa cum era în 2023-2024, astfel încât va fi posibil să privim înapoi peste câțiva ani și să vedem cum era. Acest lucru va fi, de asemenea, de mare ajutor în viitor, în timpul lucrărilor de renovare, deoarece nu va fi necesar să se meargă la fața locului pentru a lua anumite măsurători, deoarece fiecare milimetru va putea fi urmărit cu precizie pe harta digitală.

Atât Sipos Gábor, cât și Macalik Arnold au subliniat că atunci când au demarat proiectul nu se așteptau să fie nevoie de atât de multă energie și resurse financiare, dar în ciuda tuturor dificultăților, în curând vor fi făcuți primii pași virtuali într-unul dintre cele mai frumoase locuri din orașul comorilor, cimitirul Házsongárd.

SURSA: Maszol.ro, Foto: Kiss Gábor

Articole asociate

45 de ani de Breakfast in America: Albumul care a definit sunetul Supertramp.

Redactia

Zilele porților deschise la Universitatea de Arte din Târgu Mureș.

Redactia

Heavy Weather albumul Weather Report: O capodoperă a jazz fusion!

Redactia

King Crimson – “In the Court of the Crimson King”: O capodoperă a rock-ului progresiv (1969)

Redactia

Ziua Culturii Maghiare: O sărbătoare a diversității culturale în județul Mureș

Redactia

Reorganizarea administrativă a județului Mureș: Provocări și oportunități pentru dezvoltare.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more