Numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral până pe 31 mai este de 18.978.908, cu 12.297 mai mulţi faţă de ultima informare publică de la finalul lunii aprilie, transmite Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
18 milioane de alegători cu drept de vot sunt așteptați duminică la aproape 19.000 de secții de votare din întreaga țară pentru a-și alege oficialii guvernamentali locali și pentru a decide cine îi va reprezenta în Parlamentul European (PE)
Pe 9 iunie, primarii și consiliile municipale vor fi aleși pentru a conduce cele 3186 de localitati din România, în timp ce consiliile județene și președinții consiliilor județene vor fi aleși pentru a conduce cele 41 de județe ale țării. În București, vor fi aleși primarii și consiliile de sector pentru fiecare dintre cele șase sectoare, iar pentru capitală vor fi aleși un consiliu de deputați și un primar general.
Începând din 2012, alegerile municipale au fost cu un singur tur de scrutin, ceea ce înseamnă că candidatul cu cel mai mare număr de voturi este ales primar al primăriei, indiferent dacă a obținut sau nu cel puțin jumătate din voturi. De asemenea, consilierii județeni aleși în mod direct nu au nevoie de un sprijin mai mare de 50 %: o majoritate relativă este suficientă pentru a câștiga funcția.
În consiliile locale și județene sunt reprezentate partidele care obțin cel puțin cinci la sută din voturile din municipiul sau județul respectiv. La alegerile locale, fiecare poate vota doar în localitatea în care își are reședința permanentă sau temporară, înregistrată de cel puțin două luni.
În cazul alegerilor europarlamentare însă, buletinele de vot sunt aceleași în toată țara, astfel încât cei care nu se află în orașul lor pe 9 iunie pot vota pentru listele pentru Europarlamentare – înscriindu-se pe o listă de rezervă – la orice secție de votare din țară.
SURSA: Radio TGM