Fundația Sapientia din Cluj-Napoca aproape și-a încheiat renovarea, evidențiind fațada restaurată și inscripția originală. Proiectul de aproximativ 6 milioane de lei vizează transformarea clădirii istorice într-un centru cultural modern, cu termen de finalizare în decembrie.
Lucrările de renovare a clădirii principale a Fundației Sapientia din Cluj-Napoca se apropie de final, deoarece schelele și plasa de protecție care acoperă fațada de pe strada Maghiară au fost demontate, iar inscripția originală bilingvă maghiară-română a fost pusă la loc. Lucrările sunt încă în curs de desfășurare pe partea dinspre piață a fostului Hotel Central, care ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul anului, dacă totul merge bine.
“Poate, poate că există lumină la capătul tunelului! Renovarea uneia dintre clădirile emblematice din Piața Mare, fostul Hotel Central (mai cunoscut sub numele de Melody), este finalizată, iar inscripția bilingvă (maghiară-română) originală este din nou pe fațada clădirii de pe strada Maghiară”
Dezső Szenkovics – decanul Facultății de Științe a Universității Sapientia din Cluj-Napoca.
Fundația Sapientia – Universitatea Maghiară din Transilvania a cumpărat în 2020, cu 5,6 milioane de euro, valorosul imobil din Piața Mare din Cluj-Napoca, care a devenit sediul cursurilor de coregrafie și al departamentului de dans popular al universității, dar și sediul Fundației Casa Transilvană de Tradiții din Cluj. Renovarea uneia dintre cele mai reprezentative clădiri din oraș a început în 2023, în primăvară fiind demarate lucrări de renovare atât la interior, cât și la exterior, inclusiv reînnoirea fațadei și a întregii structuri a acoperișului.
Anterior, Dezső Szenkovics a declarat că primul etaj, subsolul și curtea interioară a clădirii clasate vor fi renovate, iar etajul va fi transformat pentru a găzdui evenimente. La parter, vechiul restaurant va fi înlocuit cu o sală de conferințe modernă. Proiectul este finanțat de guvernul maghiar prin intermediul Bethlen Gábor Fund Management și are o valoare totală de aproximativ 6 milioane de lei fără TVA. Antreprenorul este Decorint kft., câștigător al unei licitații deschise lansate de Fundația Sapientia, iar compania este așteptată să finalizeze lucrările până în decembrie.
Nu există detalii precise cu privire la originile clădirii, dar fotografiile din secolul al XIX-lea sugerează că pe actualul amplasament se aflau două case: una cu un etaj și una cu parter. Fotografiile din 1859 arată clădirea neoclasică, construită probabil în anii 1920 și 1930. În perioada de început a clădirii, aceasta a fost o tavernă numită Fiskus, care a fost închiriată de Trezorerie. Mai târziu, aici a funcționat prima instituție financiară din Cluj Napoca, Fondul Auxiliar, iar în 1872 un antreprenor a transformat-o într-un hotel cu 30 de camere sub numele de Pannonia.
Johannes Brahms și Joachim József au stat aici în timpul concertului lor din 1879 de la Cluj. În 1890, clădirea a fost modernizată și a primit un exterior mai ornamentat, dându-i aspectul istoric actual, iar turnul de colț a fost construit tot în această perioadă. În 1902, Mór Jókai și soția sa au stat aici pentru dezvelirea statuii lui Mátyás. În anii 1920, hotelul a fost preluat de Societatea Fraților Sociali Catolici, iar în 1949 a fost naționalizat și transformat într-un cămin studențesc, în timp ce restaurantul a continuat să funcționeze sub numele de Sirály/Pescarus.
SURSA: Maszol.ro