ACTUALITĂŢI

Franța propune un impozit global pe averea bogaților. Europa mai bogata cu 40 de miliarde de euro, arată un studiu.

  • Taxa de 2% pe averea bogaților, propusă de guvernul francez, ar putea ajuta Europa să genereze venituri de 40 de miliarde de euro.
  • Miliardarii din întreaga lume au cote efective de impozitare care variază de la 0 la 0,5% din averea lor, din cauza utilizării frecvente a companiilor ecran pentru a se sustrage de la impozitul pe venit.
  • În prezent, miliardarii europeni plătesc doar 6 miliarde de dolari impozite pe an.

Taxa de 2% pe averea bogaților, propusă de guvernul francez, ar putea ajuta Europa să genereze venituri de 40 de miliarde de euro, arată un raport publicat de Observatorul Fiscal European, citat de Boursorama.

„Miliardarii din întreaga lume au cote efective de impozitare care variază de la 0 la 0,5% din averea lor, din cauza utilizării frecvente a companiilor ecran pentru a se sustrage de la impozitul pe venit”, observă acest centru condus de economistul francez Gabriel Zucman.

Principiul acestei taxe de 2% amintește de cel al impozitului minim de 15% pe profiturile corporative, care este implementat treptat în întreaga lume după încheierea unui acord internațional sub egida OCDE la sfârșitul anului 2021.

În prezent, miliardarii europeni plătesc doar 6 miliarde de dolari impozite pe an, asigură Observatorul, finanțat în special de Uniunea Europeană. Dar prin impozitarea activelor lor la 2%, aceste venituri fiscale ar putea ajunge la 42,3 miliarde de dolari (40 de miliarde de euro) în Europa – și la peste 200 de miliarde de euro la nivel global.

În raportul său care face bilanțul recentelor reforme aduse sistemului fiscal internațional, Observatorul salută succesul schimbului automat de informații bancare, în vigoare din 2017. În timp ce „majoritatea” activelor financiare plasate de gospodării în paradisuri fiscale nu au fost declarate către organele fiscale înainte de 2013, zece ani mai târziu doar aproximativ 25% din această avere „scăpa de impozit” .

Impozitul minim global pe profit, pe de altă parte, a fost „considerabil slăbit” , regretă aproximativ o sută de cercetători care au contribuit la raport. Într-adevăr, acordul negociat la OCDE conține o scutire care permite companiilor să-și excludă o parte din activele și din statul de plată. Cota lor efectivă de impozitare scade semnificativ sub 15%. Prin urmare, Observatorul sugerează creșterea cotei de impozitare de la 15% la 25%, ceea ce ar duce la o „aproape triplare” a veniturilor fiscale.

SURSA: AlephNews Foto: by Christian Dubovan on Unsplash

Articole asociate

ALEGERI IUNIE 2024 – PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

Redactia

18 milioane de cetățeni sunt așteptați duminică la urne.

Redactia

Trenurile Soarelui Spre Litoralul Românesc.

Redactia

Cosmin Pop Își Anunță Candidatura pentru Primăria Târgu Mureș într-un Eveniment la Cocoșul de Aur.

Redactia

Încărcătoare de mașini electrice pe Autostrada A1.

Redactia

Budapesta câștigă Premiul european pentru mobilitate 2023.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more