Un deficit de mecanici calificați să repare mașinile electrice ar putea împiedica răspândirea acestora, scrie portalul de limba maghiara Világgazadaság.
Problema este una globală. Lipsa tehnicienilor instruiți face ca proprietarilor să le fie dificil să găsească un mecanic care să le repare mașinile stricate, astfel încât costurile de garanție pentru serviciile de marcă cresc vertiginos.
Industria automobilelor electrice este unanimă în apelul său pentru o expansiune rapidă a reparatorilor specialiști independenți, pentru a face ca serviciile de întreținere să fie accesibile și la îndemâna tuturor. Din cauza lipsei de competiție, reparatorii de marcă nu sunt obligați să își ajusteze prețurile.
În general, atelierele auto independente se abțin de la repararea vehiculelor electrice, deoarece formarea și echipamentele necesare sunt prea scumpe.
Până când vehiculele electrice nu se vor răspândi mai mult pe șosele, investiția nu va fi rentabilă pentru ateliere. În plus, repararea autovehiculelor electrice este mai periculoasă decât cea a sistemelor de propulsie clasice. Riscurile de incendiu și de șoc electric sunt mult mai mari, iar sistemele de 400-800 de volți pot ucide cu ușurință un mecanic neavizat.
Un patron de service din Italia, în vârstă de 60 de ani, a declarat pentru Reuters că nu este pregătit să cheltuiască 30.000 de euro pentru a cumpăra echipamentul necesar pentru repararea vehiculelor electrice, în condițiile în care pe drumurile italiene nu există aproape nicio mașină, iar stațiile de încărcare sunt împrăștiate în toată țara.
Potrivit Reuters, industria de reparații auto duce lipsă de muncitori de la apariția coronavirusului. Aceasta nu este o problemă locală, ci una globală. În special, aproape că nu sunt disponibili mecanici auto independenți care să înțeleagă vehiculele electrice. Potrivit Institute of the Motor Industry, o companie care organizează cursuri de formare în domeniul auto în Anglia, dacă după 2030 va intra în vigoare în Marea Britanie o interdicție de vânzare a vehiculelor pe bază de combustibili fosili, numai în Regatul Unit va exista un deficit de 25.000 de mecanici auto până în 2032.
În timp ce deficitul de mecanici va continua, prețul garanțiilor va fi împins în sus de concurența dintre mărci. În cazul modelului Tesla Model 3, de exemplu, un an de garanție costă de trei ori mai mult decât o mașină medie alimentată cu combustibili fosili. În Europa, vehiculele electrice sunt deja mai accesibile decât mașinile convenționale, dar cu o creștere a costurilor de garanție în acest ritm, aceste mașini vor rămâne disponibile doar pentru o gamă restrânsă de persoane.
Unele estimări sugerează că 20% dintre mecanicii auto din Regatul Unit au primit o anumită pregătire în domeniul vehiculelor electrice, dar numai 1% dintre aceștia sunt capabili să efectueze mai mult decât întreținerea de rutină a acestor mașini.
SURSA: Maszol.ro Foto: Michael Fousert on Unsplash