ACTUALITĂŢICĂLĂTORII

Oradea, municipiul reședință al județului Bihor, intenționează să declare transportul aerian internațional de pasageri drept serviciu public.

Acest lucru se doreste deoarece compania aeriană municipală a intrat în faliment și nicio companie nu vrea să zboare în străinătate de pe Aeroportul Oradea.

Inevitabilul s-a produs: Air Oradea a dat faliment fără să înceapă să funcționeze. Compania aeriană a fost înființată în 2021 de către Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, cu scopul de a opera zboruri între oraș și București și mai multe destinații din Europa de Vest. Cu un capital social de 15 milioane de lei, compania trebuia să înceapă să decoleze în martie 2022, dar nici până în prezent nu a făcut acest lucru și nu are nici angajați, nici flotă.

“Din păcate, nu s-a întâmplat. Când am propus înființarea Air Oradea, în Europa exista o ofertă foarte mare de aeronave și de personal. În scurt timp, această ofertă a dispărut”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, pentru săptămânalul Bihoreanul. Probabil că bihorenilor le-a scăpat un mic amănunt: în 2021, epidemia de coronavirus era încă în plină desfășurare, motiv pentru care aviația civilă a scăzut drastic.

Deși Bolojan a fost nevoit să renunțe la fantezia Air Oradea, el nu se resemnează la ideea că Oradea nu ar trebui să aibă o legătură aeriană regulată cu Europa de Vest. Pentru a realiza acest lucru, preşedintele consiliului judeţean Bihor a venit cu un nou plan imaginativ. Acesta ar consta în declararea de către Consiliul Județean a transportului aerian de pasageri ca serviciu public obligatoriu “pe una sau două rute strategice pentru dezvoltarea socio-economică a municipiului Oradea și a județului Bihor”, spune Răzvan Horga, directorul aeroportului.

Practic, acest lucru ar însemna o licitație internațională pentru operarea zborurilor, câștigătoare fiind compania aeriană care oferă cel mai bun preț. Municipalitatea s-ar angaja să ramburseze diferența dintre venituri și costurile de operare în cazul în care zborurile ar fi deficitare. Potrivit lui Horga, o abordare similară este utilizată pentru a conecta regiunile izolate din Italia, Portugalia și Finlanda cu restul lumii.

În cazul Oradiei, acest lucru nu are practic niciun sens, deoarece orașul este conectat la Aeroportul Internațional București prin mai multe zboruri zilnice, aeroportul din Cluj-Napoca este la 150 km distanță cu 41 de zboruri, iar Debrecen este la 75 km distanță cu 10 zboruri către destinații europene și din Orientul Mijlociu, mentioneaza portalul de limba maghiara Maszol.ro.

Serviciul public de transport aerian ar fi, probabil, un serviciu subvenționat de la bugetul local, deoarece nicio companie aeriană nu a rămas până acum pe aeroportul din Oradea în condiții de piață.

O altă soluție, a spus Horga, ar putea fi ca municipalitatea să semneze un contract cu o companie aeriană, cu condiția ca aceasta să fie de acord să cumpere o parte din bilete și să plătească pentru publicitatea zborurilor.

Aeroport mare, trafic mic de pasageri

Dorința lui Bolojan de a realiza cu orice preț o legătură aeriană directă între Oradea și Europa de Vest este de înțeles, dar nu are nimic de-a face cu dezvoltarea orașului. În prezent, Consiliul Județean derulează o dezvoltare a aeroportului în valoare de 350 de milioane de lei, parțial cu fonduri europene. Aceasta va presupune construirea unui nou gard perimetral cu echipamente de securitate moderne, prelungirea pistei cu 400 de metri și extinderea terminalului de pasageri de la 3.000 la 12.500 de metri pătrați.

Aceasta din urmă, în special, ar putea fi un bun candidat pentru titlul de “Cea mai necesară investiție 2023”. Potrivit datelor Asociației Aeroporturilor din România, 11,3 milioane de pasageri au folosit aeroporturile naționale în primele șase luni ale anului. Oradea se află în continuare în categoria secundă, pe locul zece, cu 68 846 de pasageri. Chiar și aeroportul din Târgu Mureș a avut cu aproximativ 80% mai mulți pasageri decât Oradea, Sibiul de trei ori și jumătate mai mulți, iar Timișoara și Cluj-Napoca nici nu merită comparate.

Terminalul anterior a fost suficient pentru a gestiona fără probleme traficul de pasageri și, chiar dacă se justifică unele îmbunătățiri, mărirea de patru ori a dimensiunii clădirii pare extrem de mare. Anul viitor vor avea loc alegeri locale, iar campania electorală ar fi cu siguranță un prilej de a-i da peste nas lui Bolojan faptul că a cheltuit zeci de milioane de euro pentru a dezvolta un aeroport care deservește doar Bucureștiul.

În prezent, Oradea are doar zboruri regulate către capitală, zboruri operate de Ryanair până în martie 2023, în mare parte pentru că a primit o subvenție de 800.000 de euro de la municipalitatea orădeană. Din aprilie, Aeroitalia a zburat între Oradea și Forli, dar și-a încetat operațiunile în august.

SURSA: Maszol.ro Foto: Patrick Tomasso on Unsplash

Articole asociate

Reorganizarea administrativă a județului Mureș: Provocări și oportunități pentru dezvoltare.

Redactia

UDMR va conduce două ministere în noul guvern: Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării.

Redactia

România, membră deplină a Spațiului Schengen din 2025.

Redactia

Prosumatorii scapă de obligativitatea instalării capacităților de stocare

Redactia

Târgu Mureș devine centrul Forțelor pentru Operații Speciale în 2025.

Redactia

Györgydeák Apor recâștigă titlul mondial la Teqball, iar Kinga Barabási, din Târgu Mureș, bronzul.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more