ŞTIRI LOCALE

Controale în județul Mureș: amenzi aplicate și un centru de asistență socială suspendat

Căminele de asistență socială din județul Mureș, unde sunt îngrijiți copii orfani, bătrâni și persoane cu dizabilități, sunt sigure, a rezumat subprefectul județului Mureș, Zsigmond Nagy, care a precizat că nu au existat probleme evidente, în ciuda amenzilor substanțiale. Doar unui singur cămin i-a fost suspendată autorizația de funcționare.

În județul Mureș există 91 de cămine de asistență socială, în care locuiesc în total 1666 de persoane. În urma controalelor efectuate la indicațiile Bucureștiului, inspectorii de la autoritățile de specialitate au vizitat și ei căminele din județul Mureș și au verificat condițiile în care trăiesc persoanele internate. În județul Mureș, aceste cămine sunt inspectate în mod regulat, iar plângerile scrise ale rudelor și vecinilor sunt investigate periodic.

Unul dintre cămine avea probleme grave

Inspecțiile susținute timp de o săptămână au fost anunțate marți, în cadrul unei conferințe de presă, de către șefii autorităților competente. S-a arătat că au fost aplicate 316 amenzi, în valoare totală de 672.000 de lei, și că a fost suspendată licența de funcționare a unui cămin, un centru pentru persoane cu dizabilități din Somostető, deschis abia în această primăvară. Am aflat că acolo se aflau 26 de persoane rezidente, majoritatea cu dizabilități mintale, din județele Maramureș și Covasna. Aici, în timpul controlului, inspectorii au considerat că nu li se asigurau condiții bune, astfel că au fost cazați în cămine de asistență socială mai aproape de domiciliul lor, cu ajutorul direcțiilor sociale din cele două județe. Licența de funcționare a căminului din Târgu Mureș a fost suspendată temporar.

Multe depind de oameni

În cadrul conferinței de presă, reprezentanții diferitelor direcții au declarat presei că nu au existat probleme evidente, dar au existat cămine în care ouăle, legumele și carnea erau depozitate în același loc; legumele și fructele erau depozitate în boluri de plastic și nu în inox, iar alimentele cu termenul de valabilitate expirat au fost găsite și confiscate.

S-a spus că existau camere cu pânze de păianjen pe pereți, că nu erau suficient de curate, că lenjeria de pat nu era curată și că în mai multe locuri mobilierul sau toaletele trebuiau renovate. Consensul a fost că persoanele la care se face referire erau în siguranță, dar că era nevoie de mai multă atenție, precum și de o înțelegere clară a legilor și regulamentelor, astfel încât data viitoare când va avea loc o inspecție, căminele administrate de stat și de fundații să nu fie amendate.

Istoric

Scandalul, care a zguduit România, a izbucnit în urmă cu două săptămâni, când o operațiune a poliției a salvat peste 100 de bătrâni din trei cămine de bătrâni din comuna Voluntari, județul Ilfov, unde erau abuzați, înfometați și forțați să muncească pe gratis. Între timp, presa centrală a relatat despre mai multe instituții de asistență socială conduse de fundații și companii private care au profitat de pe urma mizeriei bătrânilor care nu se pot întreține singuri și care au rămas fără rude. Scandalul a dus, de asemenea, la demisia a doi miniștri: mai întâi Marius Budăi, ministrul Muncii, și apoi Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

SURSA: Szekelyhon Foto: Unsplash

Articole asociate

Fără Apă în Târgu Mureș, Șincai, Lechincioara și Mădăraș în data de 2 decembrie.

Redactia

Prezența la urne în Mureș la Alegerile Parlamentare 2024.

Redactia

Restricții de trafic în Târgu Mureș pentru Ziua Națională.

Redactia

„Roată panoramică, atracția principală a Târgului de Crăciun din Târgu Mureș”

Redactia

Alianța Maghiară din Transilvania solicită Consiliului Local al Municipiului Târgu Mureș ajustări la proiectele europene din Târgu Mureș.

Redactia

Deficit Comercial de Peste 529 de Milioane de Euro în Județul Mureș, în Prima Jumătate a Anului.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more