ACTUALITĂŢIŞTIRI NAŢIONALE

Aziluri de bătrâni ilegale. Cum au închis ochii autoritățile?

Neregulile din centrele de asistență pentru bătrâni sunt descoperite din ce în ce mai mult. Împreună cu fostul inspector general al muncii și fostul secretar de stat pentru muncă Ákos Derzsi, am analizat cum pot funcționa azilurile de bătrâni ani de zile fără să îndeplinească condițiile necesare.

Marți seară, poliția bucureșteană a intervenit la sesizarea unui rezident al unui azil de bătrâni fără licență din sectorul 6 al Capitalei. Cei 25 de rezidenți ai unității sociale nu beneficiau de condiții de trai adecvate, au precizat autoritățile. Bătrânii au fost evacuați

După cum s-a raportat anterior, mai multe instituții de îngrijire a persoanelor vârstnice au fost închise de când au început inspecțiile, luni. O inspecție la nivel național a acestor instituții sociale a fost dispusă săptămâna trecută de premierul Marcel Ciolacu, după ce marțea trecută polițiștii au salvat peste 100 de bătrâni din trei aziluri din Voluntari. Materialele de investigație făcute publice de atunci, interceptările telefonice anterioare și plângerile vecinilor au scos la iveală fraude și malpraxis din partea managerilor căminelor și a funcționarilor de stat.

Standarde duble în inspecții

Maszol l-a întrebat pe fostul senator UDMR Ákos Derzsi, care a fost atât inspector general al muncii, cât și secretar de stat de la Ministerul Muncii, cum de a putut dura ani de zile această situație, când se știa ce se întâmplă în cele trei centre.

Derzsi a spus că statul ar dori să scape de sarcina îngrijirii persoanelor în vârstă, căutând soluții mai ieftine. El a explicat că, atunci când o organizație care administrează un azil de bătrâni solicită finanțare de la stat, trebuie să treacă prin verificări dure, cel puțin în teorie, întrucât cele trei centre ale organizației infracționale Voluntari au fost, evident, “măsurate cu un alt criteriu”.

“Știu, ca unul care a petrecut nouă ani în control și în organizare, că la un moment dat se poate spune că la momentul controlului era încă în regulă. Dar este destul de clar că acei bătrâni vulnerabili nu au ajuns în acea stare în câteva luni, iar în acest an nu a existat nicio inspecție în acele cămine. Este clar pentru mine că mulți oameni știau despre acest lucru, mulți oameni au tăcut și mulți oameni au profitat de pe urma suferinței altora. Nu vorbim aici despre o lipsă de empatie, ci despre torturarea oamenilor, iar pacientul plătește prețul. Într-o astfel de situație, într-un stat de drept, minimul este ca ministrul responsabil de acest caz să demisioneze. Desigur, acest lucru nu va rezolva situația bătrânilor din aziluri, dar măcar putem spera că o nouă mătură va mătura bine”,

Ákos Derzsi – fost senator UDMR

Potrivit acestuia, organizația infracțională descoperită săptămâna trecută a putut să-și continue activitățile atât de mult timp pentru că a încercat să găsească pacienți care nu aveau rude și de la care să le fie luate casele și pensiile.

“Vor fi din ce în ce mai multe persoane în vârstă care vor avea nevoie de îngrijire, iar statul nu poate face față acestei sarcini”

Potrivit registrului Ministerului Muncii, la 10 iulie 2023, în România erau autorizate 758 de cămine de bătrâni, dintre care 120 erau de stat, iar restul erau administrate de organizații și fundații, asigurând cămine pentru 33.000 de bătrâni, a mai spus Derzsi, adăugând că listele de așteptare sunt de ordinul miilor.

Pe măsură ce populația României îmbătrânește, numărul persoanelor în vârstă care au nevoie de îngrijire este în creștere, o sarcină căreia statul nu poate face față, potrivit lui Derzsi. El consideră că este nevoie de o schimbare de abordare și de o nouă politică socială a statului.

SURSA: Maszol.ro

Articole asociate

Taste of Transylvania 2024: Festivalul Gastronomic care a Redescoperit Tradițiile.

Redactia

Apeluri abuzive la 112: risc pentru vieți și amenzi mari.

Redactia

Campionatul Mondial de SuperMoto, găzduit la Transilvania Motor Ring.

Redactia

Kelemen Hunor va candida la alegerile prezidențiale din partea UDMR.

Redactia

Un Cimitir din Cluj deschis curând și vizitelor virtuale.

Redactia

A scăzut numărul funcționarilor publici.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more