ACTUALITĂŢI

Pita de Pecica, al doisprezecelea produs românesc recunoscut la nivel european.

Prin publicarea din 26 iunie 2023, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a fost înregistrat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 1221/2023 al Comisiei din 19 iunie 2023 referitor la denumirea prnotejată în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP) a produsului „Pită de Pecica – IGP”.

Produsul „Pită de Pecica – IGP” este un produs de brutărie copt și copt congelat obținut din aluat dospit și copt în cuptoare. „Pită de Pecica” este pregătită folosind făină de grâu, drojdie proaspătă, apă și sare iodată. Această pită are o formă neregulată, ușor alungită, cu o crestătură vizibilă, și poate avea o greutate de 4 kg, 2 kg, 1 kg sau 0,5 kg.

Toate etapele de fabricare a produsului „Pită de Pecica – IGP” au loc în zona geografică delimitată a unității administrative teritoriale Pecica, județul Arad. Procesul de producție al produsului „Pită de Pecica” cuprinde următoarele etape specifice: recepția cantitativă și calitativă a materiilor prime, pregătirea și dozarea materiilor prime, obținerea maielei, frământarea aluatului, fermentarea aluatului, ruperea aluatului, predospirea, modelarea, dospirea, coacerea, răcirea și congelarea rapidă (doar pentru produsul copt congelat).

„Pită de Pecica – IGP” este clasificată ca un produs din clasa 2.3, conform anexei XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei🇪🇺, care se referă la pâine, produse de patiserie, prăjituri, produse de cofetărie, biscuiți și alte produse de panificație. Pită de Pecica are o formă ușor alungită, cu o crestătură vizibilă, coaja fiind rugoasă, semilucioasă și ușor crocantă, de culoare brună. Miezul este bine legat structural de coajă, cu o consistență afânată, uniformă pe întreaga secțiune, fără aglomerări de făină, elastic, cu pori uniformi de culoare alb-gălbui, iar gustul este dulce-sărat (dulce dat de glucidele din gluten și sărat dat de conținutul de sare).

Indicația geografică protejată (IGP), subliniază legătura dintre o anumită regiune geografică și denumirea unui produs, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică pot fi atribuite esențial originii geografice. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiunea specificată.

Prin urmare, Pită de Pecica – IGP se alătură celor 11 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european.

SURSA: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – FB

Articole asociate

Prezența la urne în Mureș la Alegerile Parlamentare 2024.

Redactia

Prezența la urne în Mureș, în timp real.

Redactia

Restricții de Circulație și Lucrări în Intersecția DN13 – DN13A din Bălăușeri, Mureș.

Redactia

ALEGERI IUNIE 2024 – PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

Redactia

18 milioane de cetățeni sunt așteptați duminică la urne.

Redactia

Trenurile Soarelui Spre Litoralul Românesc.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more