Attila Cseke lasă în urmă un minister funcțional. Senatorul UDMR din județul Bihor, care pleacă de la Ministerul Dezvoltării, a declarat, joi, în bilanțul său de la Oradea, că atunci când a preluat ministerul, în urmă cu doi ani și jumătate, și-a dorit ca acesta să fie un furnizor constant de servicii în slujba comunităților locale, și nu un minister de spectacol “cu panglici”. El este mulțumit că lasă în urmă un mandat de succes, după ce a reușit să creeze un minister transparent și eficient.
Attila Cseke a amintit că Ministerul Dezvoltării a fost primul care a digitalizat procesul de licitație, care a sprijinit comunitățile locale cu un total de aproape 100 de miliarde de lei prin patru programe majore de investiții. El a evidențiat, în mod special, că au fost încheiate toate contractele pentru fondurile gestionate prin Fondul Național de Redresare (PNRR), fiind semnate peste 6.000 de acorduri, dintre care cincizeci și una de investiții privesc județul Bihor, în valoare totală de aproximativ 900 de milioane de euro, iar dacă adăugăm subvenția principală pentru Oradea și extinderea pe doi ani a proiectului de dezvoltare a rețelei de apă, valoarea totală a ajutoarelor pentru regiunea bihoreană Partizan se apropie de 1 miliard de euro.
Printre cele mai mari investiții, el a amintit dezvoltările șoselei de centură, noua reședință a Universității de Stat din Oradea, Arena Oradea, deja inaugurată, renovarea Liceului Ady Endre, renovarea interioară a Palatului Episcopal Greco-Catolic, renovarea spitalului din Salonta, construcția centrului educațional din Săcueni, construcția ambulatoriului din Aleșd si a centrului de formare din Borș.
“Nu cred că a mai existat un alt ministru în ultimii 30 de ani care să fi finanțat atât de multe proiecte în județul Bihor, dar meritul este și al administrațiilor locale, deoarece ele au fost cele care au depus oferte valide și mature”, a lăudat Cseke, adăugând că, în opinia sa, simplificarea procedurii de licitație și sistemul digital au facilitat foarte mult și numărul mare de contracte.
“Astăzi, dacă cineva nu are un contract cu Ministerul Dezvoltării, este doar dacă administrația locală nu a vrut”, a spus el, amintind că fiecare administrație locală avea garanția că va susține cel puțin un proiect, în timp ce PNRR a alocat fonduri regiunilor în prima rundă și doar în a doua rundă putea apărea o competiție între proiectele din diferite județe.
Încredere în sprijinul pentru construcția stadionului din Oradea
Răspunzând la o întrebare, din partea portalului de limba maghiara Maszol, Attila Cseke a declarat că este încrezător că proiectele deja aprobate vor primi finanțare, deoarece fiecare leu va contribui la dezvoltarea regiunilor. “Când am preluat ministerul, am îndeplinit angajamentele anterioare”, a spus el. El a subliniat că a lucrat foarte mult, de exemplu, cu primarul municipiului Oradea, Florin Birta, la proiectul noului stadion de fotbal, dar că nu a fost semnat încă contractul de finanțare pentru construcție, în parte din motive obiective, în parte din cauza lentoarei administrației locale. “Ne lipsesc încă autorizațiile, dar sper că documentația va fi gata și că aprobarea va fi acordată cât mai repede”, a spus Cseke.
Răspunzând la întrebarea unui jurnalist, Attila Cseke a spus că a crezut întotdeauna că un ministru are posibilitatea de a-și pune în practică propria viziune politică, dar că este un semn bun faptul că succesorul său, Adrian Veștea, are experiență în administrația locală și speră că va continua proiectele începute.
“Bineînțeles, unele proiecte trebuie prioritizate. De exemplu, renovarea clădirilor pentru siguranța la cutremur, pentru care am cerut sprijin cu mult înainte de cutremurele din Turcia și de acasă. Comunitățile locale trebuie să fie conștiente de oportunitățile de finanțare și să profite de ele. Nu guvernul va fi cel care va interveni pentru a consolida clădirile pentru siguranța la cutremur. Statul a creat sistemul pentru a facilita acest lucru, dar depinde de administrațiile locale să facă proiectele”
Cseke Attila
Nu i s-a imputat nimic
Cseke a reamintit că întreaga sumă a renovărilor pentru siguranța la cutremur este finanțată și că pentru școlile și spitalele din țară au fost adoptate reglementări speciale în acest sens. În domeniul juridic, s-a reușit înlocuirea majorității normelor de construcție învechite, în același timp au fost promovate consorțiile între comunele rurale și cooperarea între zonele metropolitane, iar programul de construcție de creșe a rezolvat problema locurilor de creșă în multe zone. “Nimic nu ne-a fost impus din punct de vedere profesional sau politic”, a declarat Cseke.
Cseke a refuzat să comenteze rapoartele conform cărora Ilie Bolojan, președintele liberal al Consiliului Județean Bihor, ar fi spus de cel puțin două ori în cadrul unor întâlniri înainte de formarea guvernului că “maghiarii ar trebui să înțeleagă în sfârșit care este locul lor”. “Nu am văzut nicăieri această declarație, așa că nu pot reacționa, nu știu dacă este adevărată”, a spus el. În același timp, el a adăugat că a existat un protocol pentru schimbul de șefi de guvern, astfel că nu are nicio relevanță cine a spus ce sau cine ar trebui să facă ce. “A existat un protocol, pe care nici PSD, nici PNL nu l-au respectat”, a mai spus senatorul UDMR.
“Un joc politic nedemn”
Attila Cseke a reiterat că protocolul a clarificat ce ministere vor trece de la PSD la PNL, dar nu includea și UDMR, astfel că, potrivit acordului, Alianța ar fi trebuit să-și păstreze ministerele existente. “Acest lucru nu a fost cazul. Am impresia că, oricât de flexibili am fi fost, în practică, scopul era să ajungem la acest rezultat și să scoatem UDMR-ul de la guvernare. Acesta este un joc politic nedemn în 2023”, a declarat Cseke.
El a precizat că era conștient că va veni momentul în care va trebui să predea ministerul, dar nu se aștepta ca acest lucru să se întâmple atât de brusc. “Acum suntem în opoziție, dar dacă proiectele existente nu vor fi modificate prea mult și vor rămâne viabile, ne vom ține de ele”, a spus el.
SURSA: Maszol