ACTUALITĂŢITEHNOLOGIE

Titanicul scanat digital în întregime pentru prima dată

Titanicul, fără îndoială cea mai faimoasă epavă din lume, a fost scanat digital în întregime pentru prima dată.

Cu ajutorul tehnologiei de cartografiere a adâncurilor marine, a fost creată o imagine 3D unică a navei scufundate, oferind o “perspectivă a epavei din apa scursă”. Această scanare revoluționară are ca scop să aducă o nouă lumină asupra evenimentelor tragice din jurul scufundării pachebotului în 1921, care a dus la pierderea a peste 1.500 de vieți.

Scanarea digitală la scară reală a Titanicului este considerată un pas semnificativ către cercetarea bazată pe dovezi, o îndepărtare clară de abordările adesea speculative observate până în acest moment. În ciuda explorării extinse a epavei de la descoperirea sa în 1985, dimensiunile uriașe ale navei au făcut dificilă capturarea imaginii sale complete. Sondajele anterioare efectuate cu ajutorul camerelor de luat vederi au putut oferi doar imagini fragmentate ale navei în descompunere.

Recenta scanare, realizată în vara anului 2022 de Magellan Ltd și Atlantic Productions, a presupus utilizarea unor submersibile operate de la distanță de pe o navă specializată. Peste 200 de ore au fost dedicate cercetării întregii epave, capturând un număr imens de imagini care totalizează peste 700.000 din toate unghiurile pentru a construi o reprezentare 3D precisă.

Scanarea relevă întreaga suprafață a Titanicului, care se află în două secțiuni la aproximativ 800 de metri distanță, cu un vast câmp de dărâmături în jurul navei distruse. Partea din prova, care este acum acoperită de stalactite ruginite, rămâne neatinsă chiar și după un secol de scufundare, prezentând puntea bărcilor cu un gol notabil în locul unde se afla odinioară marea scară. În schimb, pupa vasului zace într-o dezordine haotică de metal, din cauza prăbușirii sale în timpul coborârii spre locul de odihnă final pe fundul Atlanticului.

Scanarea digitală nu numai că pune în evidență scara navei, dar evidențiază și detalii minuscule, cum ar fi numărul de serie prezent pe una dintre elice. Câmpul de resturi din jur conține obiecte împrăștiate, cum ar fi obiecte de metal ornamentale, statui, sticle de șampanie nedeschise și nenumărate obiecte personale, cum ar fi pantofi, care se odihnesc pe fundul mării.

Parks Stephenson, specialist în analiza Titanicului, și-a exprimat surprinderea considerabilă când a văzut scanările pentru prima dată. Vederea completă oferă o perspectivă unică și valoroasă a epavei, care până în acest moment era inaccesibilă, permițând o mai bună înțelegere a stării sale reale. Stephenson a ținut să sublinieze faptul că studiul acestor scanări ar putea oferi noi perspective asupra coliziunii cu aisbergul și asupra mecanicii de coborâre a pachebotului pe fundul oceanului Atlantic.

Având în vedere că epava Titanicului se deteriorează constant din cauza activității microbiene și a trecerii necruțătoare a timpului, istoricii recunosc că este urgent să se înțeleagă pe deplin dezastrul înainte de a fi prea târziu. Cu toate acestea, apariția acestor noi metode de scanare conservă epava Titanicului, precum și alte epave, într-o stare înghețată, permițând experților să examineze meticulos fiecare detaliu. Datorită acestei descoperiri, există speranța că secretele Titanicului ar putea fi încă dezvăluite.

SURSA: Electronicspecifier

Articole asociate

Prezența la urne în Mureș la Alegerile Parlamentare 2024.

Redactia

Prezența la urne în Mureș, în timp real.

Redactia

Frontier AURIA revoluționează tehnologia audio pentru AIWA.

Redactia

Stefan Kudelski: Inventatorul care a Revoluționat Înregistrările Audio.

Redactia

National Panasonic RF-1180BA: Fereastra Retro către Lumea Anilor ’70

Redactia

Restricții de Circulație și Lucrări în Intersecția DN13 – DN13A din Bălăușeri, Mureș.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more