În Centrul de Formare Formatori din Târgu Mureș și în Centrul de Formare din Oradea sunt organizate cursuri de pregătire în primul ajutor pentru paramedicii din Ucraina.
La solicitarea de asistență internațională a Ucrainei, privind întărirea rezilienței naționale în domeniul sănătății publice, Centrul NATO Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC), împreună cu statul român, a dezvoltat un proiect care presupune pregătirea a 197 de salvatori ucraineni în cadrul sistemul national pentru situatii de urgenta.
Astfel, în județul Mureș, timp de 1 lună, omologii ucraineni vor participa la cursul de prim ajutor de bază, iar în centrul din Oradea, timp de 4 zile. Paramedicii ucraineni vor fi instruiți în intervenția de medicină tactică, cu simularea a mai multor scenarii.
În cadrul acestora, se vor acoperi subiecte precum prim-ajutor.de bază și medicină tactică de intervenție cu scopul de a ajuta Ucraina să-și consolideze reziliența națională în domeniul sănătății publice. Proiectul de pregătire constă în instruirea a 197 de salvatori din cadrul sistemului național pentru situații de urgență.
Acesta înseamnă atât instruirea paramedicilor, cât și pregătirea instructorilor de prim ajutor. Valoarea proiectului este de 450.000 EURO, asigurat de fondul fiduciar NATO, iar România va pregăti gratuit în cadrul Centrelor SMURD din Târgu Mureș și Oradea.
Reamintim că România și-a asumat, în cadrul NATO, un acord de pregătire a paramedicilor ucraineni, care include și medicina de intervenție tactică în caz de război. În această perioadă, în Centrul de Pregătire a Formatorilor Târgu Mureș, Instruire în Eliberare și Asistență Medicală de Urgență din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al Județului Mureș și în Centrul de Pregătire și Instruire în Eliberare și Asistență Medicală de Urgență din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. „Crișana” a județului Bihor, paramedicii ucraineni vor fi pregătiți în România în domeniul primului ajutor calificat.