Azomures
ŞTIRI LOCALE

Fără promisiuni concrete, combinatul chimic mai așteaptă.

Posibilitatea acordării unui sprijin de stat pentru marii consumatori de energie nu a fost încă pusă la punct, astfel că premierul României, Nicolae Ciucă, nu a putut promite nimic concret combinatului chimic Azomureș, la întrevederea de joi, la Târgu Mureș, cu managerii fabricii cu capital elvețian. Azomureș și-a suspendat activitatea în urmă cu aproape un an.

Joi, premierul Nicolae Ciucă a vizitat Târgu Mureș, a purtat discuții cu reprezentanții mai multor companii și s-a întâlnit la prefectură cu conducerea Azomureș, o companie producătoare de îngrășăminte importantă pentru agricultura românească.

A reieșit că se ține cont de competitivitate, motiv pentru care producția nu a fost repornită. Deocamdată nu le putem promite un ajutor de stat, pentru că nu a fost elaborată nicio strategie și ar trebui mai întâi să fie aprobată de Comisia Europeană. Dacă ar exista un ajutor de stat, nu doar Azomureș ar fi eligibil, ci toate uzinele mari consumatoare de energie”, a explicat el.

Deocamdată, ei așteaptă

Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al companiei chimice, a declarat pentru Székelyhon că producția a fost complet suspendată de aproape un an. Aproape o mie de angajați sunt la lucru și își primesc salariile. Aproximativ 10 la sută dintre ei au fost trimiși în șomaj tehnic, dar își primesc și ei o parte din salarii. Cei care pleacă fac lucrări de întreținere și inspecție care nu ar fi posibile în timpul producției. De asemenea, ei revizuiesc mai multe echipamente, un proces care este important și care nu este posibil în alte momente. De asemenea, se fac investiții.

Condițiile economice nu sunt favorabile

“Observăm o scădere a prețului la gaz, dar și o scădere a prețului de vânzare a îngrășămintelor. Asta înseamnă că astăzi, când vorbim, nu este rentabil din punct de vedere economic să începem producția pe termen lung. Când condițiile economice vor fi favorabile, vom relua producția de îngrășăminte. În mod normal, la începutul lunii martie eram deja la patru luni de producție intensivă, pentru că din noiembrie până în februarie am avut un impuls foarte mare în producția de îngrășăminte în pregătirea anului agricol de primăvară. Am încercat să ajutăm fermierii prin importul de îngrășăminte din Orientul Mijlociu, unde nu există probleme legate de prețul gazelor, și prin aprovizionarea unora dintre clienții noștri. Dar este vorba de doar câteva mii de tone, mult mai puțin decât am fi putut produce. Am furnizat 1,2 milioane de tone de îngrășăminte agriculturii românești, dar acum nu mai putem furniza decât câteva mii de tone, restul trebuie să ne aprovizionăm din străinătate, ceea ce este destul de dificil”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Ovidiu Maior nu a dorit să dea nici măcar o dată aproximativă când ar putea fi reluată producția la fabrică. El a subliniat în repetate rânduri că este important pentru ei să repornească producția, motiv pentru care și-au păstrat personalul și fac îmbunătățiri. Muncitorii de la combinatul chimic au confirmat pentru Szekelyhon că vor continua să meargă la serviciu și își vor primi salariile în ciuda opririi producției.

SURSA: Szekelyhon

Articole asociate

Toaletarea arborilor continuă în Târgu Mureș.

Redactia

Peste 500 de participanți la cursurile AJOFM Mureș în 2024.

Redactia

Controale DSP în spitale și centre sociale din Mureș.

Redactia

Dinamica demografică din Târgu Mureș în 2024.

Redactia

Protest al Sindicatului Acord pentru apărarea demnității membrilor.

Redactia

Fără apă în Târgu Mureș și zonele limitrofe în data de 16-17 ianuarie.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more