Gordon Moore
TEHNOLOGIE

A contribuit cu invențiile sale la crearea lumii moderne: Amintirea lui Gordon Moore

Co-fondatorul Intel, Gordon Moore, a încetat din viață în această săptămână la vârsta de 94 de ani. Iată de ce este una dintre cele mai importante figuri din istoria semiconductoarelor.

Co-fondatorul Intel, Gordon Moore, a murit la vârsta de 94 de ani în această săptămână. Iată de ce este una dintre cele mai importante figuri din istoria semiconductoarelor.

Moore s-a concentrat asupra proceselor de producție a semiconductorilor, lucrând ulterior cu Jean Horeni, Jay Last și Robert Noyce, absolvenți ai Universității Shockley, la diverse dispozitive, inclusiv la primii tranzistori planari și apoi la primul circuit integrat sau “cip”. (Jack Kilby de la TI a creat un circuit integrat în aceeași perioadă, dar designul planar a fost mai ușor de fabricat și a devenit standardul industriei).

În timp ce se afla la Fairchild, Moore a scris “Cramming More Components onto Integrated Circuits” (Înghesuirea mai multor componente în circuitele integrate), pentru ediția aniversară de 35 de ani a revistei Electronics Magazine. În lucrarea, din 19 aprilie 1965, Moore a remarcat că “complexitatea pentru costuri minime ale componentelor a crescut cu o rată de aproximativ două pe an”, ceea ce înseamnă că numărul de tranzistori pe cip se dubla în fiecare an. În 1975, el și-a revizuit predicția pentru a spune că se vor dubla la fiecare doi ani, o predicție care avea să rămână la țintă timp de decenii.

În 1968, el și Robert Noyce au fondat Intel, lucrând împreună cu Andrew Grove. Moore a fost inițial vicepreședinte executiv, dar a devenit președinte în 1975, președinte și director general în 1979 și președinte în 1987 (când Grove a devenit director general); în 1997, era președinte emerit. În timp ce conducea Intel, compania a creat cipuri de memorie, a inventat microprocesorul și, ulterior, a virat pentru a se concentra pe microprocesoarele pentru PC-uri și servere.

Într-un interviu luat în 1997, a descris modul de gândire care a stat la baza Legii lui Moore:

“Erau zilele destul de timpurii ale circuitelor integrate. Cel mai complicat cip din jur era încă un model de laborator la Fairchild la acea vreme, avea aproximativ 60 de componente; asta însemna tranzistori plus rezistențe acolo. Și scriam un articol pentru ediția aniversară de 35 de ani a unei alte reviste – Electronic – și voiau să prezic viitorul componentelor semiconductoare pentru următorii 10 ani.

Gordon Moore

“Eram convins că circuitul integrat va fi important, pentru că puteai începe să vezi acest impact real asupra scăderii costurilor, așa că m-am uitat în urmă. Ne-am cam dublat în fiecare an, de fapt de la primul tranzistor planar; eu îl numesc Anul Zero, în 1959, cu un singur tranzistor. Ajunsesem la 64 în șase ani, în ’65, așa că am spus “aha, s-a dublat în fiecare an”. Am spus “bine, va continua să facă asta timp de 10 ani”. Așa că am extrapolat o creștere de o mie de ori a complexității circuitelor, fără să mă aștept la o precizie reală, dar dorind să îmi fac o idee despre modul în care vor fi folosite componentele. Timp de 10 ani, am urmărit această dublare în fiecare an cu precizie.

Gordon Moore

Faptul că astăzi avem la îndemână tehnologia digitală, i se datorează în mare măsură. Moore a fost una dintre cele mai importante figuri din istoria semiconductorilor, contribuind la crearea proceselor care vor duce la memoria și microprocesoarele pe care le folosesc toate dispozitivele noastre electronice de astăzi. Pe scurt, invențiile sale au contribuit la crearea lumii moderne.

SURSA: PCmag Foto: intel.com

Articole asociate

Frontier AURIA revoluționează tehnologia audio pentru AIWA.

Redactia

Stefan Kudelski: Inventatorul care a Revoluționat Înregistrările Audio.

Redactia

National Panasonic RF-1180BA: Fereastra Retro către Lumea Anilor ’70

Redactia

Ce Așteptăm de la Conferința I/O 2024: O Privire Asupra Anunțurilor Google.

Redactia

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării Lansează Achiziția pentru Cloudul Guvernamental Dedicat.

Redactia

Platforma X intenționează să lanseze o aplicație de streaming asemănătoare cu YouTube.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more