Conducerea municipiului Târgu Mureș dorește ca orașul să semneze singur contractul de gestionare a deșeurilor, și nu împreună cu celelalte optsprezece localități. În acest sens, primarul Zoltán Soós a luat deja și măsuri în acest sens.
În vara anului trecut, Asociația Comunitară Ecolect, responsabilă de coordonarea gestionării deșeurilor în județul Mureș, a selectat prin licitație furnizorul de servicii care urma să efectueze lucrările în Zona 2 a județului Mureș. Această zonă include, printre altele, Tîrgu Mureș și comunele învecinate, dar și localitatea Miercurea Nirajului – în total nouăsprezece unități administrative.
Cu toate acestea, societatea Brantner, cea selectată, nu a fost capabilă să își îndeplinească sarcinile asumate, iar mormanele de gunoi au crescut în mod constant în Tîrgu Mureș și în comunele în discuție. Prin urmare, contractul cu Brantner a fost reziliat la sfârșitul lunii decembrie, după un preaviz de 30 de zile.
Societatea este obligată să presteze serviciul pentru încă nouăzeci de zile, timp în care Asociația Comunitară Ecolect va trebui să lanseze o nouă cerere de oferte. Aceasta poate, de asemenea, să numească temporar un nou furnizor de servicii, procedură care este deja în curs de desfășurare, și se așteaptă ca la începutul lunii martie să se știe care este sau care sunt companiile care vor fi contractate pentru a furniza serviciul.
Furnizorul de servicii interimar, precum și furnizorul de servicii final selectat prin licitație, va trebui să furnizeze servicii de colectare a deșeurilor în nouăsprezece municipalități, astfel încât acesta va putea câștiga contractul doar la pachet.
În primele săptămâni ale anului, problemele legate de gunoiul din Târgu Mureș s-au mai atenuat puțin, dimensiunea mormanelor de gunoi scăzând, dar rămâne o problemă majoră la care trebuie facut fata si anume, colectarea în masă de către societatea de gestionare a deșeurilor colectate separat de către populație, împreună cu deșeurile menajere.
Rezolvarea situației este încă în mâinile Ecolect, dar primarul Zoltán Soós a declarat pentru portalul de limba maghiara Székelyhon, că și-ar dori ca orașul să poată contracta serviciul în mod independent.
“Orașul intenționează să se desprindă de zona 2, să funcționeze ca o zonă independentă. Cantitatea de gunoi din oraș este mai mare decât în celelalte localități la un loc. Trebuie să vă gândiți la acest lucru. Atunci când mii de oameni dintr-o zonă rezidențială aruncă deșeuri menajere și selective, acestea trebuie îndepărtate rapid și regulat, și nu putem aștepta ca așezările periferice să fie curățate mai întâi.
Soós Zoltán – Primar TGM
Am început să analizăm în cadrul Ecolect modul în care orașul poate funcționa ca o zonă separată și sper că acest lucru se va putea face în curând. Atunci, orașul va putea verifica modul în care funcționează compania contractată”
SURSA: Szekelyhon Foto: HAÁZ VINCE