ŞTIRI NAŢIONALE

Anul acesta, la Oradea va fi ridicată o statuie ecvestră a regelui ungar Sf. Ladislau.

Statuia ecvestră a regelui maghiar Sf. Ladislau va fi ridicată la Oradea anul acesta, lucrările de construcţie ale piedestalului urmând să înceapă în luna martie, mentioneaza portalul de ştiri Bihon.ro.

Potrivit portalului de ştiri din Oradea, anunţul cu privire la ridicarea statuii – planificată de ani de zile – a fost făcut în cadrul conferinţei de presă anuale a Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorie din Judeţul Bihor, care a avut loc marţi. Potrivit directorului fundaţiei care se ocupă şi de mentenanţa monumentelor istorice din Oradea, Angela Lupşea, construcţia piedestalului va fi realizată de firma Constructorul Salard şi va costa 347 731 de lei, fără TVA.

Piedestalul va fi finalizat până în vară, data montării statuii urmând să fie anunţată ulterior. Decizia cu privire la acest aspect aparţine Diecezei Romano-Catolice din Oradea, care a comandat opera de artă, respectiv Primăria Oradea, care se ocupă de construcţia piedestalului. Cert este că statuia ecvestră va fi ridicată încă anul acesta, a scris portalul de ştiri. Opera de artă a fost finalizată deja, avizul Ministerul Culturii din România pentru ridicarea sa fiind de asemenea obţinut.

Statuia ecvestră a regelui maghiar Sfântul Ladislau – care este venerat în calitatea sa de fondator al oraşului Oradea – va fi ridicată în urma unei cooperări dintre Dieceza Romano-Catolică din Oradea şi Primăria Oradea, proiectul fiind prezentat în luna februarie a anului trecut, de către episcopul romano-catolic László Böcskei şi primarul Florin Birta. Planul era ca statuia să fie inaugurată anul trecut, însă avizele necesare nu au sosit la timp.

La acea vreme, edilul din Oradea specificat că odată cu ridicarea statuii “se va face o dreptate istorică” regelui maghiar care a fondat oraşul şi se va sublinia caracterul multietnic şi multicultural al localităţii.

Moştenirea Sfântului Ladislau este o asumare curajoasă a credinţei creştine, parte a identităţii europene, a spus primarul. László Böcskei a adăugat că prin alegerea locaţiei statuii se doreşte şi sublinierea rolului jucat de Cetatea Oradea în istoria milenară a diecezei.

Episcopul romano-catolic a amintit că ideea ridicării statuii a apărut în 2017, la aniversarea a 825 de ani de la canonizarea Sfântului Ladislau. Statuia înaltă de 5,3 metri este opera sculptorului Árpád Deák din Oradea, turnarea sa în bronz fiind realizată de Ovidiu Petroman, în satul Zimandu Nou din judeţul Arad.

Iniţial, maghiarii din Oradea au dorit ca statuia regelui maghiar să fie ridicată în piaţa centrală a oraşului, motiv pentru care a fost demarată şi o colectare de semnături, însă fostul primar Ilie Bolojan a respins petiţia care a avut sprijinul a 8000 de persoane, plasând în locaţia aleasă de maghiari o statuie a Regelui Ferninand I al României.

Astfel, noua locaţie a fost stabilită în cetate, unde pe vremuri s-au aflat două statui ale regelui maghiar Sf. Ladislau (1077-1095): o statuie realizată în secolul al XIV-lea şi o statuie ecvestră distrusă ulterior, opera celebrilor maeştri clujeni Márton şi György.

Cetatea Oradea a fost restaurată din fonduri europene şi reprezintă un monument important al oraşului. Regele maghiar Sf. Ladislau a construit aici prima catedrală din Oradea, care a servit şi ca loc de înmormântare pentru o serie de regi maghiari şi soţiile acestora.

SURSA: Hirado Foto: Bihon.ro

Articole asociate

Taste of Transylvania 2024: Festivalul Gastronomic care a Redescoperit Tradițiile.

Redactia

Apeluri abuzive la 112: risc pentru vieți și amenzi mari.

Redactia

Campionatul Mondial de SuperMoto, găzduit la Transilvania Motor Ring.

Redactia

Kelemen Hunor va candida la alegerile prezidențiale din partea UDMR.

Redactia

Un Cimitir din Cluj deschis curând și vizitelor virtuale.

Redactia

A scăzut numărul funcționarilor publici.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more