Aiud
ACTUALITĂŢI

Maghiarii din Aiud au comemorat masacrul din 1849.

Maghiarii din Aiud au comemorat duminică seară masacrul revoluţionarilor români care a avut loc în ianuarie 1849. La eveniment a fost prezent şi primarul oraşului, Oana Badea.

Participanţii la comemorare s-au adunat în curtea Colegiului Naţional “Bethlen Gábor” din Aiud, unde preotul şcolii, Szabolcs István Demeter, a rostit o rugăciune.

Gyula Kálmán Szőcs, cetăţean de onoare al oraşului şi susţinător al colegiului, a amintit că deşi populaţia oraşului a comemorat întotdeauna masacrul, un marş cu făclii este organizat de cinci ani. “Trebuie să ieşim dintre ziduri, trebuie să ne arătăm în oraş”, a spus acesta. Este important ca maghiarii din Aiud să fie cunoscuţi, a spus, pentru că “cei care nu te cunosc, se tem de tine”, iar cei care se tem, pot fi şi agresivi.

În discursul pe care l-a susţinut, primarul oraşului, Oana Badea, a spus că, în opinia sa, cu toţii ne putem raporta la istorie cu înţelegere, indiferent de naţionalitate.

“Se împlinesc câţiva ani de când sunt alături de dumneavoastră la acest eveniment. Fac asta având convingerea că acesta este modul în care se poate construi viitorul. Dacă ne înţelegem unii pe ceilalţi, dacă oferim tuturor culturilor şi tradiţiilor şansa de a se exprima”.

primarul oraşului, Oana Badea.

Oana Badea a subliniat că istoria nu este uşoară, nu este corectă, dar nu este nici nedreaptă, construirea unui viitor mai bun fiind datoria morală a celor care trăiesc în prezent. Exact asta fac oamenii din Aiud atunci când, în data de 8 ianuarie a fiecărui an, se adună şi comemorează masacrul, a spus primarul.

Potrivit viceprimarului Helga Lőrincz, evenimentele din viaţa de zi cu zi sunt cele care sunt cu adevărat importante, întrucât “istoria este scrisă în fiecare zi”. “Aici, în Aiud, noi, maghiarii şi românii, facem din acest oraş un loc frumos, colorat şi interesant – împreună”, a declarat viceprimarul.

Viceprimarul a subliniat că deşi Aiudul este menţionat ca fiind un bun exemplu al convieţuirii dintre români şi maghiari, situaţia nu a fost întotdeauna aceasta. Maghiarii au fost capabili să ierte, deşi nu au uitat evenimentele tragice, pentru că dacă le-ar uita, şi-ar pierde rădăcinile, a adăugat Helga Lőrincz. “La Aiud, oamenii trăiesc în linişte şi pace”, a spus viceprimarul UDMR, adăugând că îşi doreşte ca acest lucru să şi rămână astfel, pentru foarte multă vreme.

După discursuri, cei prezenţi au aşezat flori la Monumentul Martirilor, iar apoi au efectuat un marş cu făclii până la Memorialul Studenţilor, unde au depus de asemenea coroane. Aici, un scurt discurs a fost susţinut de Árpád Csaba Ladányi, preşedintele UDMR Alba. Participanţii la marş au revenit apoi în piaţa centrală a oraşului, iar după binecuvântarea reprezentanţilor bisericilor istorice maghiare au depus coroane la plăcuţa memorială de pe zidul Cetăţii Aiudului.

În oraşul Aiud, unde maghiarii reprezintă 15% din populaţie, masacrul revoluţionarilor români care a avut loc la 8 ianuarie 1849 şi în zilele care au urmat este comemorat în fiecare an. Atunci, trupele lui Axente Sever au atacat şi jefuit oraşul rămas fără protecţie militară şi au ucis o parte semnificativă a maghiarilor din localitate. Măcelul a continuat şi în alte aşezări din judeţul Alba care erau locuite de maghiari.

SURSA: Hirado

Articole asociate

Cosmin Pop Își Anunță Candidatura pentru Primăria Târgu Mureș într-un Eveniment la Cocoșul de Aur.

Redactia

Încărcătoare de mașini electrice pe Autostrada A1.

Redactia

Budapesta câștigă Premiul european pentru mobilitate 2023.

Redactia

Lucrătorii din administrațiile locale se pregătesc de grevă.

Redactia

Franța propune un impozit global pe averea bogaților. Europa mai bogata cu 40 de miliarde de euro, arată un studiu.

Redactia

Președintele USR se adresează Avocatului Poporului.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more