Ca o soluţie temporară, Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureş ar urma să funcţioneze ca o subunitate a Liceului Teoretic “Bolyai Farkas”, începând cu următorul an şcolar şi până se va putea continua procesul de reînfiinţare a instituţiei de învăţământ, a declarat fostul şef al instituţiei, pentru agenţia ungară de presă MTI.
Fostul director al liceului catolic care a fost desfiinţat în luna mai a anului trecut printr-o sentinţă definitivă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a României (ÎCCJR), şi încorporat în Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”, coordonează în prezent clasele unităţii de învăţământ catolic în calitate de director adjunct al celui din urmă. Aceste clase nu funcţionează în clădirea principală a Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”, ci în vechea clădire a Liceului Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”, aflat în proprietatea Bisericii Romano-Catolice.
Potrivit lui Zsolt Tamási, tocmai acest lucru creează cadrul legal pentru ca şcoala să funcţioneze – până când procesul de reînfiinţare a şcolii va putea continua – ca o subunitate a Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”. “Asta înseamnă că nu are personalitate juridică, dar este o entitate independentă, în care procesul de înscriere are loc separat”, a explicat acesta, pentru MTI.
Zsolt Tamási a adăugat că negocierile mai sunt în curs de desfăşurare, însă speră că se va putea ajunge la un acord, întrucât legea permite această rezolvare. În luna decembrie, administraţia locală din Târgu Mureş a şi făcut o propunere în acest sens, dar mai este nevoie şi de acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, acord care nu a fost obţinut încă, a explicat fostul director.
Tamási a subliniat că municipalitatea nu ar dori să aprobe reţeaua şcolară pentru următorul an şcolar “fără ca şcoala catolică să fie inclusă – măcar ca subunitate”. De regulă, inspectoratul aprobă structura reţelei şcolare în luna ianuarie, însă termenul limită a fost amânat de mai multe ori din cauza şcolii catolice.
Zsolt Tamási a amintit: cel mai nou proces de reînfiinţare a şcolii, al treilea, s-a blocat. Administraţia publică din Târgu Mureş a acceptat o propunere potrivit căreia clasele care funcţionează în clădirea şcolii catolice să fie separate de Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”, însă inspectoratul şcolar nu a fost de acord cu acest lucru.
Înainte ca ministerul să ia o decizie cu privire la acest subiect controversat, Prefectura Judeţului Mureş a contestat în instanţă hotărârea de consiliu local, astfel că aceasta a fost suspendată. Acest nou proces a blocat rezolvarea situaţiei şcolii şi a fost nevoie de găsirea unei soluţii temporare.
La sfârşitul lunii august a anului trecut, procesul de reînfiinţare a liceului catolic a trebuit să fie reluat – deja pentru a treia oară – deoarece ÎCCJR a anulat, printr-o sentinţă definitivă pronunţată pe 3 mai 2022, decretul ministerial de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”. Liceul a continuat să funcţioneze în clădirile Bisericii Romano-Catolice şi a început noul an şcolar în acestea, însă cadrul legal necesar a fost asigurat de Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”.
În 2018, liceul catolic care funcţiona din 2014 a trebuit să fie reînfiinţat prin ordin ministerial deoarece DNA a constatat o ilegalitate în înfiinţarea sa anterioară şi l-a pus sub acuzaţie pe directorul şcolii, Zsolt Tamási, şi pe fostul inspector şcolar general, Ştefan Someşan. Procesele intentate împotriva liceului au dus la desfiinţarea acestuia.
În septembrie 2017, Guvernul Ungariei a anunţat că se va opune aderării României la OCDE – din cauza anulării statutului juridic al şcolii. Ulterior, după ce preşedintele de atunci al PSD, Liviu Dragnea o oferit asigurări premierului Viktor Orbán cu privire la reînfiinţarea liceului, Ungaria a retras veto-ul.
Şcoala reprezintă un ghimpe în coasta organizaţiilor naţionaliste româneşti deoarece în 2004, Biserica Romano-Catolică a redobândit pe cale juridică clădirile naţionalizate ale liceului din Târgu-Mureş. Fosta clădire principală a liceului catolic găzduieşte acum şcoala de elită a românilor din Târgu-Mureş, Colegiul Naţional “Unirea”. Părinţii şi profesorii acestuia din urmă se tem că, în cazul în care liceul catolic va fi reînfiinţat, acesta va revendica în cele din urmă fostele clădiri. Liceul Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” şi-a început activitatea în vechea clădire a şcolii şi în alte clădiri bisericeşti.
SURSA: Hirado.hu