FILME

La Cluj-Napoca s-a anunţat înfiinţarea Muzeului Cinematografiei din Transilvania.

Fundația Xantus și partenerii săi, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Uniunea Cinematografilor din România (UCIN), Asociația Muzeului Transilvaniei (AMT), și Primăria Cluj-Napoca, au anunțat joi că înființează Muzeul Cinematografiei Transilvane din Cluj-Napoca.

Joi, în Bastionul Croitorilor, rămășiță a cetății Clujului, a fost inaugurată o expoziție temporară care celebrează istoria materialelor muzeului. Gábor Xantus, fondatorul muzeului, a spus că acest eveniment este, de asemenea, un omagiu adus memoriei lui Jenő Janovics, fondator de cinema, regizor, producător, actor și proprietar al unei case de producție de film, care s-a născut în urmă cu 150 de ani.
În epoca eroică a filmului mut, Janovics a făcut din Cluj-Napoca un centru de producție cinematografică. Peste 70 de filme au fost realizate în studiourile clujene, iar multe dintre aceste filme au fost produse chiar de Janovics, cu regizori precum Mihály Kertész, care a câștigat premiul Oscar deja la Hollywood pentru regia filmului Casablanca sub numele de Michael Curtiz.

Gábor Xantus a fost implicat în industria filmului și a televiziunii de multe decenii și, în acest timp, a văzut rulouri de film aruncate, deoarece conținutul lor era necunoscut. A început să colecționeze filme și echipamente vechi de proiecție și editare, așa că s-a format nucleul colecției sale.

Într-o declarație dată presei maghiare, profesorul de cinematografie a spus că este regretabil că Institutul Național de Film Maghiar nu i-a susținut intenția de a înființa muzeul, așa că a avut doar parteneri români care au susținut proiectul.

Laurenţiu Damian, preşedintele UCIN, a declarat ca Muzeul Cinematografiei Transilvaniei va putea conta şi pe echipamentele care vor fi adunate la Bucureşti.

În muzeul recent înființat vor fi expuse echipamente cinematografice de epocă, proiectoare, camere, instalații de post-producție, precum și materiale cinematografice de arhivă cu valoare istorică, aparținând diferitelor genuri de cinema. Mii de clișee vor fi păstrate și procesate digital.

Potrivit informațiilor transmise agenției de presă maghiară MTI, ideea înființării unui muzeu la Cluj-Napoca este justificată și de faptul că două universități din oraș, Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Sapientia, oferă pregătire în cinematografie. Tot aici se organizează Festivalul în fiecare an.

Muzeul Cinematografiei Transilvaniei va fi înființat la Cluj-Napoca, România. Muzeul va dispune de echipamente cinematografice de epocă, proiectoare, camere, instalații de post-producție și va avea și materiale cinematografice de arhivă cu valoare istorică, aparținând diferitelor genuri de cinema.

SURSA: MTI Photo by Noom Peerapong on Unsplash

Articole asociate

Stefan Kudelski: Inventatorul care a Revoluționat Înregistrările Audio.

Redactia

Coloana Sonoră Vedeta Noului Film Românesc “Spre punctul G”.

Redactia

A 31-a ediție a festivalului de film Alter-Native la Târgu Mureș.

Redactia

Festivalul de Film de la Cannes 2023. Lista câștigătorilor Palme d’Or

Redactia

Se lansează un film maghiar inspirat din evenimente reale din Transilvania.

Redactia

Continuarea „Avatar” încasări 50.4 milioane USD de la lansarea sa de miercuri.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more