In colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, Serviciul Arhive Naționale Istorice Centrale, a lansat „Ghidul Fondurilor și Colecțiilor Arhivistice privitoare la Transilvania, anterioare anului 1919, păstrate în Arhiva Națională a Ungariei” (ediție bilingvă).
La evenimentul mentionat pe pagina oficiala a municipalitatii din Oradea, au participat Cristian Anița, director al Arhivelor Naționale ale României, Marcel Dragoș, viceprimarul municipiului Oradea, Angela Lupșea, director al Fundației pentru Protejarea Monumentelor din județul Bihor, Szabó Csaba, director al Arhivelor Naționale ale Ungariei, precum și alți oficiali din țară și străinătate.
„Mă bucur că Oradea a fost ales ca oraș în care să fie prezentat pe larg acest proiect derulat de către Arhivele Naționale. Din experiența pe care o am în administrație, consider că prin publicarea acestor ghiduri bilingve accesul la informarea cercetătorilor este foarte bine venit în clarificarea tuturor aspectelor specifice administrației”
Marcel Dragoș – viceprimar Oradea
Conform prevederilor Protocolului privind editarea ghidului bilingv româno-maghiar al fondurilor şi colecţiilor referitoare la Transilvania, aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale ale României şi a celor din Ungaria, semnat în 13 iulie 2011 între Arhivele Naţionale ale României şi Arhivele din Ungaria, în cursul anului trecut a fost elaborat volumul referitor la fondurile și colecțiile privind Transilvania aflate în păstrarea Arhivelor Naționale din Ungaria. Acesta reglementează modul de elaborare a unui ghid bilingv româno-maghiar conţinând informaţii referitoare la fondurile şi colecţiile de documente referitoare la Transilvania deţinute de Arhivele Naţionale ale României şi cele din Ungaria.
„Parteneriatul cu Arhivele Naționale, început la deschiderea obiectivului turistic Templul Francmasoneriei, continuă prin organizarea mai multor activități, printre care se numără și lansarea Ghidului Fondurilor și Colecțiilor Arhivistice privitoare la Transilvania, anterioare anului 1919, păstrate în Arhiva Națională a Ungariei. În acest sens, Fundația va avea acces la informații pentru a publica materiale de informare turistică și istorică despre palatele orădene și monumentele istorice din orașul Oradea”
Angela Lupșea – directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor din județul Bihor.
Ghidul lansat la Oradea este unul dintre cele mai importante, întrucât conține, pentru prima dată în limbile română și maghiară, repertoarul tuturor documentelor referitoare la Transilvania aflate în depozitele Arhivelor Naționale din Ungaria.
În cursul acestui an au fost finalizate și volumele Covasna și Caraș-Severin, care, de asemenea, au fost prezentate la Oradea.
Tot în sala Traian Moșoiu, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea, a organizat vernisarea expoziției „Aspecte din viața culturală a Oradiei (1750-1950)”, care a avut loc după lansare. Cu această ocazie au fost expuse, în original, manuscrise muzicale și dramaturgice, afișe și documente privind activitatea teatrală din Oradea de-a lungul a două secole, păstrate în colecțiile și fondurile Serviciului Județean Bihor al Arhivelor Naționale.
SURSA: Primaria Oradea