EMSZ
ACTUALITĂŢI

Înregistrarea Asociației Maghiarilor din Transilvania (EMSZ) a fost aprobată.

În urma unei hotărâri judecătorești definitive și a fuziunii dintre Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) și Partidul Civic Maghiar (PCM), s-a format Asociația Maghiară din Transilvania (EMSZ), de acum un partid înregistrat care reprezintă partea națională a Transilvaniei. 

Înregistrarea Asociației Maghiare din Transilvania și reușita fuziunii partidului au venit după doi ani de dispute juridice. Conform paginii de internet a noului partid, se reaminteste că intenția unanimă și fără echivoc a adunărilor comune a delegaților celor doua partide, de a fuziona a fost respinsă anterior de către instanță, deoarece numele noului partid a fost scris în documentele prezentate în limba maghiară.
Ulterior, adunările delegaților celor două organizații, ca principale foruri decizionale, și-au reiterat intenția de a fuziona și, în al doilea tur, au reușit să înregistreze Alianța Maghiară din Transilvania (tribunalul a aprobat fuziunea la 24 august, iar decizia a devenit definitivă la 1 noiembrie). Ca urmare a fuziunii, cele doua partide au fuzionat ca entități politice separate și au devenit continuatorii Alianței Maghiare din Transilvania, astfel că deputații și consilierii municipali care au deținut mandate în cele două partide anterioare au devenit automat reprezentanți ai EMSZ, păstrându-și funcțiile alese.

Potrivit mandatului comun acordat anterior de Adunarea plenară și până la următoarea Adunare plenară, prezidiul EMSZ a fost compus din János Mezei (președinte), István Csomortányi (vicepreședinte), Tibor T. Toró (vicepreședinte), Attila Örs Sorbán (vicepreședinte) și Vilmos Mosdóczi (vicepreședinte). 

În cadrul conferinței de presă, János Mezei a amintit că în 2020 s-a decis ca PPMT și PCM să-și unească forțele, dar în prima rundă acest lucru a fost blocat de instanță.

“Cu toate acestea, ne-am menținut cele mai puternice intenții, care au avut acum rezultatul lor. Obiectivul nostru rămâne acela de a asigura libertatea de alegere, de a reprezenta partea națională transilvăneană în mod consecvent și de a lucra în echipă pentru a asigura o reprezentare maghiară puternică în administrația locală. Acestea sunt vremuri dificile în care avem nevoie de oameni puternici și de o reprezentare maghiară eficientă. Sunt convins că unitatea noastră în culorile PNEM este capabilă să demonstreze această forță”

János Mezei – Presedinte Alianța Maghiară din Transilvania

Mezei a mai adăugat că foștii lideri ai celor doua partide vor conduce Alianța Maghiara din Transilvania împreună, ținând cont de ideile fiecăruia și bazându-se pe experiența lor.

“Odată cu unirea forțelor PPMT și PCM și înființarea EMSZ, partea națională a Transilvaniei a obținut o reprezentare unitară și începe un nou capitol în politica maghiară din Transilvania. Aș dori să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit în mod activ la dezvoltarea cooperării noastre” 

János Mezei – Presedinte Alianța Maghiară din Transilvania

Vicepresedintele Aliantei, István Csomortányi a reamintit că Alianța Maghiara din Transilvania a existat întotdeauna ca asociație politică, deoarece la ultimele alegeri locale din mai multe comune transilvănene, consilieri locali și primari și-au câștigat funcțiile sub culorile sale, iar acum își pot continua activitatea în cadrul acesteia, înființat și ca partid.

“În Transilvania există acum doar două formațiuni politice maghiare. În același timp, am văzut că fuziunea dintre PNȚM și PMP, adică formarea EMSZ, nu a fost în interesul nimănui din afara comunității maghiare din Transilvania. Principala putere de la București nu dorea să vadă că în Transilvania au loc procese politice convergente, dar, în același timp, divizarea părții naționale era utilă și pentru cealaltă organizație politică maghiară. Totuși, acest lucru este acum de domeniul trecutului, EMSZ a fost înființat ca partid politic cu scopul de a reprezenta interesele maghiarilor din Transilvania, cu un caracter puternic și bazat pe valori naționale”

István Csomortányi – Vicepresedinte Alianța Maghiara din Transilvania

Csomortányi a mai adăugat că formațiunea politică maghiară a fost, de asemenea, un bun instrument pentru partidul politic maghiar din Transilvania.

“Una dintre misiunile principale ale EMSZ este de a opri fragmentarea comunității politice maghiare din Transilvania, deoarece este un fapt empiric că în locurile unde libertatea de alegere nu este garantată, candidații maghiari capabili și merituoși sunt adesea forțați să candideze în alegeri sub culorile partidelor românești. “Maghiarii din Transilvania sunt o comunitate la nivel național care nu poate trăi într-un sistem de partid unic, așa că, acolo unde este nevoie, trebuie să creăm posibilitatea de a organiza alegeri pentru a ne asigura că cei mai competenți reprezentanți obțin mandate”

, a subliniat István Csomortányi.

Sorbán Attila Örs, a declarat ca în cadrul EMSZ, nu numai că partea națională a fost unită, dar a fost prezentată în sfârșit o alternativă reală la politica transilvăneană greșită a pașilor mici.

“În ultimele trei decenii, accentul a fost pus pe o serie de probleme de importanță majoră din punct de vedere al politicii naționale, iar sarcina noastră este să le repunem pe agendă și să venim cu propuneri de soluții”

, a spus Sorbán Attila Örs – vicepresedinte

Acesta a subliniat că a început deja munca de organizare și consolidare instituțională, care înseamnă și pregătirea pentru alegerile din 2024.
În acest context, Vilmos Mosdóczi un alt vicepresedinte al noului partid, a declarat că actuala înregistrare a încheiat cu succes un proces îndelungat, care nu a fost lipsit de obstacole, și că în perioada următoare se va acorda o atenție deosebită informării cât mai largi a publicului cu privire la crearea EMSZ și la beneficiile pluralismului politic. 

La finalul conferinței de presă, un alt vicepresedinte al noului partid, Tibor Toró, a făcut o scurtă trecere în revistă a perioadei de la schimbarea de regim și a căutării unui nou drum pentru partea națională transilvăneană, subliniind că a considerat că Mișcarea de Reformă a fost unul dintre predecesorii EMSZ, având în vedere valorile comune. Ceea ce va urma va fi istoria politicii maghiare bipolare din Transilvania, în care două alianțe – EMSZ, pro autodeterminare, reprezentând tabăra națională, și UDMR, care se opune, dar colaborează pe probleme, se vor angaja să reprezinte comunitatea noastră”, a declarat Tibor Toró, adăugând că obiectivul lor principal este obținerea celor mai bune rezultate posibile la viitoarele alegeri locale. 

SURSA: EMSZ

Articole asociate

Cosmin Pop Își Anunță Candidatura pentru Primăria Târgu Mureș într-un Eveniment la Cocoșul de Aur.

Redactia

Încărcătoare de mașini electrice pe Autostrada A1.

Redactia

Budapesta câștigă Premiul european pentru mobilitate 2023.

Redactia

Lucrătorii din administrațiile locale se pregătesc de grevă.

Redactia

Franța propune un impozit global pe averea bogaților. Europa mai bogata cu 40 de miliarde de euro, arată un studiu.

Redactia

Președintele USR se adresează Avocatului Poporului.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more