Șase cazuri de infecții intraspitalicești au fost înregistrate în ultimele zile la Spitalul Clinic Județean Mureș, cinci pacienți decedând din cauza infecției, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă la Tîrgu Mureș, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol.
Cinci oameni au murit din cauza infecțiilor la Spitalul Județean Târgu Mureș după un focar de infecție cu niște germeni periculoși descoperiți recent, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol:
“Pacienţii erau în stare critică încă de la momentul internării (…) aveau multiple patologii, erau pacienţi polispitalizati si asupra lor, datorită acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre și proceduri invazive. Infectiile despre care vorbim se refera la germeni cu rezistenta mare la antibiotice, vorbim aici de piocianic si acinetobacter. ”
– a precizat dr. Adriana Pistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.
Secretarul de stat a afirmat că Ministerul Sănătăţii a fost informat în urmă cu o zi, motiv pentru care ministrul s-a deplasat de urgenţă în judeţul Mureş, pentru a stabili un plan de măsuri împreună cu conducerea SCJ.
Spitalul a carei secție este autorizată provizoriu pana la finalizarea noului spatiu, a sistat toate internările în Secţia de terapie intensivă si a început o activitate de curăţenie şi dezinfecţie in aceasta conform protocoalelor medicale, iar pacienţii din aceasta sectie au fost mutați temporar în altele.
„Am discutat necesitatea efectuării screening-ului bacteriologic al tuturor pacienţilor care se află încă internaţi în Secţia de terapie intensivă, pentru a ajunge să cunoaştem dacă mai există situaţii în care pacienţii au fost colonizaţi cu aceste două bacterii sau cu alte tipuri de bacterii. Nu în ultimul rând, am decis împreună cu managementul spitalului implementarea unui program continuu de screening la internare în cazul tuturor pacienţilor care sunt acceptaţi, precum şi screening-ul personalului care lucrează în această secţie”
, a afirmat reprezentantul MS.
Intr-o postare pe pagina oficiala de facebook a SCJ Mures se spune că în acest moment, nu există susținerea unei legături de cauzalitate între aceste infecții și deces, pacienții fiind toți cu antecedente patologice grave cu boli cunoscute si cu multiple manevre intervenționale, durate lungi de spitalizare, unele cazuri peste 30 de zile. De asemenea încă se desfășoară acțiuni specifice de autocontrol, dezinfecție și limitare.

Secretarul de stat, citata de Agerpres, a mai spus ca doreste să informeze populaţia judeţului Mureş asupra faptului că spitalul se străduieşte să întreprindă şi să implementeze toate măsurile discutate, iar populaţia trebuie să aibă încredere în unităţile sanitare şi în acest spital, cu atât mai mult cu cât a găsit foarte multă deschidere aici în a îmbunătăţi pe cât se poate lucrurile în spital şi, prin urmare, îi sfătuieste pe cetateni să aprecieze întotdeauna, atunci când există interes pentru a face prevenţie în astfel de situaţii.
SURSA: Szekelyhon , TVR si RFI Foto: Unsplash