Directorii artistici ai celor două trupe ale Teatrului Național din Târgu Mureș, Attila Keresztes și Nicu Mihoc, ar urma să se întoarcă la posturile lor. Decizia vine ca urmare a demisiei de marți a lui Attila Gáspárik, directorul general al instituției, care nu a mai putut lucra cu ei, sub presiunea secției maghiare. Alături de Keresztes și Mihoc, și alți artiști sunt dornici să se întoarcă la locurile de muncă actuale.
Un mediu de lucru liniștit poate fi restabilit la Teatrul Național din Târgu Mureș, iar directorii companiilor, regizorii și actorii, care au fost destituiți, se pot întoarce după demisia lui Attila Gáspárik, directorul general al Teatrului Național din Târgu Mureș. Aceasta a fost opinia tuturor celor în cauză, mentioneaza portalul de limba maghiara Kronika.
La o zi după anunțul lui Gáspárik, atmosfera din culise a reînviat.
Cei doi foști directori ai companiilor au solicitat tuturor să rămână calmi, afirmând că nu este nevoie să se inflameze și mai mult spiritele și că nu există loc pentru răzbunare. În opinia lor, apelul actorilor maghiari de a părăsi compania și valul de reacții de marți după-amiază au fost suficiente pentru a-l face pe Attila Gáspárik să înțeleagă că a greșit, precizează sursa citată.
Directorii artistici se vor întoarce
Contactați de portalul de limba maghiara Kronika, ambii directori artistici, Attila Keresztes, care a condus timp de zece ani Compania Tompa Miklós, și Nicu Mihoc, care conduce Compania Liviu Rebreanu, au confirmat că ar fi dispuși să se întoarcă la un teatru fără Gáspárik. După cum se știe, înainte de startul sezonului 2022/23, primului i s-a arătat ușa de către CEO, în timp ce al doilea a demisionat din solidaritate. Din acest motiv, Mihoc și-a dat demisia pentru că a vrut să-l angajeze pe șomerul Keresztes ca director al secției române, însă Gáspárik a intervenit și a interzis acest lucru. În același timp, a încercat să-l oblige pe Mihoc să-i prelungească contractul cu Radu Anastas, care în ultimii doi ani nu prea crease nimic memorabil la Târgu Mureș, in opinia acestuia, menţionează cei de la Kronika.
Mi-a spus că dacă nu-l vreau să fie în departamentul romanesc, îl va angaja în Ungaria. Doar că nu a explicat pentru ce fel de loc de muncă, pentru că colegul din Republica Moldova nu vorbește limba maghiară”
, a spus Mihoc, citat de Kronika.
În opinia lui Mihoc, după ce a făcut lucruri remarcabile pentru teatru și public în primul său mandat, Gáspárik a încercat să preia conducerea celor două companii pentru următorii cinci ani. Întrebat dacă, în aceste condiții, secția română a avut intenția de a scrie o scrisoare de protest către directorul general, similară celei a companiei maghiare, fostul director artistic a spus că, dacă ar fi fost necesar, cu siguranță ar fi făcut-o, citează Kronika.
El a adăugat că are mintea limpede, că nu are nicio dorință de răzbunare și că poate oricând să întindă o mână fostului său bun coleg, în ciuda a ceea ce s-a întâmplat.
În calitatea sa de director interimar, Gáspárik nu i-a mai reînnoit contractul directorului companiei maghiare, dar s-a despărțit și de regizorul Adrian Iclenzan, considerat extrem de talentat de cei din profesie, și de favoritul publicului maghiar, Nagy István. Acesta, în vârstă de 63 de ani, membru senior al secției maghiare, a fost informat prin messenger că nu se mai așteaptă să fie membru al companiei, după cum menţionează portalul maghiar.
“Într-o discuție ulterioară pe care am stabilit-o, mi-a spus că vrea să întinerească compania, așa că se baza doar pe mine ca extern. Nu am văzut prea mulți seniori în jurul meu, dacă nu cumva mă număram și eu printre ei, pentru că următorii doi, János Henn și Sebestyén Aba, au doar 50 de ani. Am fost surprins de decizia sa, cu atât mai mult cu cât la evaluarea anuală am luat nota maximă la tot ce am făcut”
, a declarat István Nagy, hotărât să se retragă.
Cu toate acestea, după demisia lui Gáspárik, si acesta a declarat că ar dori să-și continue colaborarea cu compania.
Inexplicabil chiar și pentru spectatorii obișnuiți, iubitorii de teatru își amintesc bine perioada în care Nagy și Gáspárik au scris, regizat și jucat împreună în multe scenete de cabaret. După un timp însă, drumurile lor s-au despărțit, primul orientandu-se spre un radio local de limba maghiara, iar cel de-al doilea, avand sprijinul UDMR, a devenit membru și apoi vicepreședinte al Consiliului Audiovizualului (CNA) și mai târziu rector al Universității de Arte. Între timp, niciunul dintre ei nu s-a despărțit complet de teatru, cu toate că drumurile lor rar s-au intersectat.
Gáspárik nu s-a mai întors niciodată în trupa de cabaret Gruppen-Hecc, iar Nagy a acceptat oferta lui Attila Keresztes în vara anului trecut, si după 22 de ani a renunțat la microfonul radioului local in limba maghiara și a semnat cu teatrul.
Între acte de renovare a clădirilor și declarații retorice.
Prin scrisoarea de demisie adresată președintelui Klaus Iohannis, Attila Gáspárik încerca să lase impresia că nu renunță la scaunul de catifea la presiunea actorilor, ci din cauza neglijenței statului român. El a semnalat faptul că clădirea teatrului a fost inaugurată în urmă cu o jumătate de secol, iar Ministerul Culturii, care se ocupă de întreținerea instituției, nu a efectuat de atunci nicio lucrare majoră de modernizare. Renovarea esențială face parte din programul de guvernare, dar nu s-a făcut nimic. Numeroase promisiuni au fost făcute în ultima vreme, cea mai recentă fiind cea a ministrului Lucian Romașcanu, care a vizitat Târgu Mureșul în această vară.
Totuși, potrivit secretarului de stat András Demeter, lucrurile nu stau chiar așa cum susține directorul.
Pe de o parte, guvernul nu numai că a promis, dar a și alocat bani pentru reparații, dar a condiționat începerea acestora de îndeplinirea unui număr de etape de parcurs. După cum a arătat acesta, conducerea teatrului din Târgu Mureș nu a comandat studiile de fundamentare care sunt esențiale pentru un astfel de proiect amplu de îmbunătățire și fără de care conducerea nu poate aloca fondurile necesare. Demeter a amintit că, după numirea sa în funcția de secretar de stat, a stat de vorbă cu directorii Teatrului Național din Târgu Mureș și ai Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, explicându-le ce trebuie făcut. Tompa Gábor a depus documentația și cererea de finanțare în luna august a anului trecut, a primit banii și a prezentat studiul preliminar la sfârșitul lunii decembrie. Aceasta a fost transmisă de către minister Companiei Naționale de Investiții (CNI), astfel încât acest proiect din Cluj începe încet-încet să ajungă să fie finalizat.
În schimb, secretarul de stat susține că Attila Gáspárik n-a făcut nici măcar un pas mai departe, se arată în materialul de pe portalul de limba maghiară Kronika, iar încercarea jurnaliştilor maghiari de a primi un punct de vedere, de la acesta din urmă, a fost fară succes.
SURSA: Kronika