Recent, un singur urs a ucis 39 de oi și a rănit grav alte 17 în timpul unui atac.

Cel mai recent, în urmă cu câteva zile, un urs a făcut ravagii într-o gospodărie din Gurghiu. Animalul a spart un zid de cărămidă și a omorât sau a rănit grav 56 de oi. De asemenea, un alt urs a încercat să intre într-o casă din aceeași localitate.
A fost convocat un comitet de urgență pentru a evalua pagubele din Gurghiu, însă la solicitarea acestui comitet nu a fost împușcat niciun urs în acest an, a declarat Dănuț Ștefănescu, șeful Agenției Județene pentru Protecția Mediului Mureș.
“În ultimul caz, colegii mei au evaluat pagubele la fața locului, 39 de oi au fost găsite moarte, iar alte 17 oi au fost rănite de vânatul mare, majoritatea urmând să fie distruse. Anul acesta am eliberat 15 autorizații de împușcare a urșilor în județ, din care zece au fost împușcați până acum”
, a declarat șeful Agenției Județene pentru Protecția Mediului Mureș – Dănuț Ștefănescu
În acest an s-a înregistrat o creștere alarmantă a atacurilor urșilor asupra animalelor domestice precum și daune semnificative la culturile agricole din județul Mureș. Personalul local al Agenției de Mediu se așteaptă ca numărul acestor daune să crească și mai mult până la sfârșitul anului.
Cei mai mulți urși părăsesc munții, iar oamenii nu se pot proteja de ei decât cu garduri electrice. Aceasta este o consecință a faptului că habitatul urșilor a devenit mult mai restrâns, iar numărul mare de urși îi elimină pe cei mai slabi, a declarat Dănuț Ștefănescu.
El a adăugat că în județ au fost înregistrate anul acesta 184 de cazuri de pagube provocate de urși, aproape 350 de animale domestice fiind ucise de animalele mari. În ceea ce privește culturile, cele mai multe pagube au fost provocate culturilor de porumb și floarea-soarelui, precum și livezilor. El a subliniat că în județ ar trebui stabilită o cotă de împușcare mult mai mare pentru a ține fenomenul sub un oarecare control.
Ministerul Mediului a lansat în acest an un program de supraveghere a marilor prădători, în special a urșilor, care va fi finalizat anul viitor și care va arăta numărul lor aproximativ și zonele cele mai expuse riscului.
SURSA: Maszol.ro