Societatea Pulszky – Asociația Muzeelor Maghiare a nominalizat expoziția “Mureșenii din Mureș în tranșeele Marelui Război”, inaugurată la finalul anului trecut la Muzeul Județean Mureș, pentru premiul Expoziția anului 2022, la egalitate cu alte șase expoziții.
Expoziția „Mureșeni în tranșeele Marelui Război”, realizată de Muzeul Județean Mureș în incinta Secției de Etnografie și Artă Populară din Piața Trandafirilor, nr. 11, a intrat în cursa pentru Expoziția Anului 2022! Rezultatele vor fi comunicate ulterior pe site-ul oficial al competiției: https://pulszky.hu
Expoziția “Mureșeni în tranșeele Marelui Război” este prima expoziție a muzeului care a fost nominalizată pentru prestigiosul premiu profesional, a declarat pentru Székelyhon directorul Koppány Bulcsú Ötvös, adăugând că acest premiu ar putea fi numit “Oscarul profesiei”, deoarece la el au concurat și instituții importante precum Skanzen din Szentendre cu expoziția “Peisajul transilvănean”; Casa Tradițiilor la Muzeul Meșterilor Populari Maghiari din Budapesta – Mirosuri, gusturi, forme – Vezi cu mâinile, vezi cu inima! sau la Muzeul Maghiar al Banilor și Centrul de Informare pentru Vizitatori din Budapesta, cu expoziția Calea banilor.
Propria expoziție, bazată pe propria idee
Faptul că au fost nominalizate este foarte important în sine, pentru că este o recunoaștere profesională a comunității noastre muzeale, un feedback care îi încurajează pe colegii mei să continue să creeze expoziții de o calitate similară”, a subliniat directorul muzeului, adăugând că nu există un premiu profesional mai important în Ungaria sau în România.
De asemenea, suntem deosebit de mândri de această expoziție pentru că este propria noastră expoziție, noi am construit-o, ideea și proiectul sunt ale noastre, chiar și antreprenorul este o firmă din Târgu Mureș”, a adăugat Ötvös.
Expoziția, intitulată “Mureșul în tranșeele Marelui Război”, a fost deschisă pe 11 iunie 2021 și comemorează atât centenarul Primului Război Mondial, cât și Marea Unire.
Expoziția „Mureșeni în tranșeele Marelui Război” vernisată pe 11 iunie 2021, a fost creată prin colaborarea profesională a trei curatori. Ideea expoziției datează din 2017, iar realizarea acesteia a surpins Primul Război Mondial și Centenarul Marii Uniri. Expoziția a fost realizată prin cooperarea a trei secții din cadrul Muzeului (Istorie, Etnografie și Arheologie), acesta fiind un fenomen rar întâlnit în lumea muzeografică.
Expoziția este alcătuită din patru unități tematice:
- impresiile de front ale soldaților,
- efectele războiului asupra populației civile,
- schimbarea de regim la Târgu Mureș și în județul Mureș, respectiv
- legătura dintre tranșeele de război și arheologia aeriană.
Arheologia aeriană este un tip de cercetare arheologică în care siturile arheologice sunt fotografiate din aer. Secțiunea dedicată războiului nu este cronologică și nici nu se concentrează asupra unor evenimente specifice, ci pune accentul pe experiența de front a soldatului obișnuit, indiferent de armată, naționalitate sau linia frontului. Expoziția este programată să fie deschisă până în 2025, conform programului muzeului, în grupuri sau individual, cu ocazii speciale sau cu un tur ghidat de un profesionist, la cerere.
Directorul a declarat că expoziția a fost concepută pentru a fi ușor de înțeles și plăcută în cadrul unui tur ghidat, dar și individual, și că imaginile, textele în trei limbi și exponatele vor oferi o experiență unică pentru toată lumea. Câștigătorul premiului “Expoziția anului 2022” va fi anunțat de către Societatea Pulszky pe 3 noiembrie, în cadrul conferinței “Expoziții în mișcare”
Societatea Pulszky – Asociația Muzeelor Maghiare, fondată în 1989-1990, este un ONG profesional al profesioniștilor din domeniul muzeelor, care are ca scop explorarea, conservarea și îmbogățirea patrimoniului cultural și premierea muncii profesioniștilor din domeniul muzeelor. Societatea Pulszky are în prezent peste 500 de membri în regiune și se adresează muzeelor mai mici și laboratoarelor de conservare a artefactelor prin organizarea de conferințe, prelegeri, ateliere de lucru și alte evenimente muzeale. Din 1999, Societatea Pulszky este un membru activ al Rețelei Organizațiilor Europene de Muzee (NEMO) și, de un deceniu, derulează un proiect comun cu Asociația Muzeelor Olandeze.
SURSA: Szekelyhon