Andrei Tudorel, președintele Institutului Național de Statistică (INS), a prezentat joi câteva date de la recensământul general și a declarat că “în România trăiesc aproximativ 19 milioane de persoane“. Precedentul recensământ, din 2011, populația stabilă a României era de 20,12 milioane de locuitori, potrivit INS. Cu toate că rezultatele primare vor fi publicate abia în decembrie, Tudorel a tras deja câteva concluzii importante.
Populația României a scăzut cu un milion de locuitori în zece ani: în timp ce în 2011 erau înregistrați 20,12 milioane de locuitori, în prezent populația totală a țării este evaluată la 19 milioane. Președintele Institutului de Statistică a recunoscut că există un dezechilibru semnificativ între populația pensionară și cea activă, lucru care se reflectă și în structura piramidei vârstelor: în 2020, la fiecare 143 de pensionari, erau aproximativ 100 de minori sub 15 ani.
În prezent, numărul cetățenilor români care trăiesc în străinătate este estimat la 4 milioane, majoritatea fiind lucrători activi. În ceea ce privește migrația internă, președintele institutului de statistică a precizat că și municipiile reședință de județ atrag locuitori activi din comunele învecinate, astfel că populația rurală nu numai că se reduce, ci și devine mai îmbătrânită decât în comunitățile urbane. Până în prezent, 46% din populație trăiește în zonele rurale. Este probabil ca aproximativ 5% din populație să nu fi fost recenzată la actualul recensământ, în condițiile în care aproximativ 47% din populație a răspuns la întrebările online.
SURSA: Transtelex