Potápi Árpád János
ACTUALITĂŢI

Potápi: Universitatea Sapientia îi încurajează pe maghiari să prospere în țara în care s-au născut.

Potrivit lui János Árpád Potápi, cel mai mare succes al Universității Maghiare Sapientia din Transilvania (HUU) este că realizările sale servesc prezenței comunității maghiare din Transilvania și îi încurajează pe maghiari să își caute prosperitatea în țara lor natală.

Despre acest lucru a vorbit secretarul de stat pentru politici naționale din cadrul cancelariei primului ministru ungar, sâmbătă, la Târgu Mureș, la ceremonia de închidere a anului universitar de la Facultatea Sapientia EMTE, instituţie de învăţământ superior care a fost înfiinţată în urmă cu 22 de ani cu sprijinul statului ungar.

Politicianul a felicitat cadrele didactice și studenții universității pentru că Sapientia a primit cea mai înaltă clasificare profesională a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS): calificativul Distins de încredere. El a promis că guvernul maghiar va continua să contribuie atât la lucrările majore de construcție, cât și la furnizarea de resurse pentru funcționarea acesteia.

Universitatea Maghiară Sapientia din Transilvania – Foto – Potápi Árpád János (FB)

János Árpád Potápi a subliniat că citările, diplomele academice și premiile acordate sunt cuantificabile, dar la fel de important este și rezultatul mai greu de măsurat al muncii universitare.

“Dacă comunitatea Sapientia rămâne în țara sa, în care s-a născut, se poate presupune că și-a găsit locul aici, că este fericită și mulțumită de ceea ce oferă Transilvania astăzi. Rezultatele recensământului din acest an vor fi, de asemenea, un indicator important în acest sens”

János Árpád Potápi – secretarul de stat pentru politică națională

Acesta a mai precizat că datele recensământului privind etnia, limba maternă și confesiunea vor oferi o indicație despre cât de mulțumiți sunt maghiarii din Transilvania, Partium și Banat în țara în care trăiesc.

Acesta a declarat că EMTE, care a fost înființată în urmă cu mai bine de două decenii, necesită o revizuire și o stabilire a unor noi obiective.

Trebuie sa avem ca obiectiv, o națiune maghiară de succes, fericită și mulțumită pe pământul natal. Din partea guvernului maghiar, putem sprijini supraviețuirea patriei prin construirea unui sistem instituțional puternic. De la creșă și grădiniță până la universitate, acest lucru va ajuta noua generație să crească într-un mediu de limbă maternă, să își cunoască cultura și să dobândească cunoștințe competitive”

János Árpád Potápi – secretarul de stat pentru politică națională

Politicianul maghiar îi încurajează totodată pe absolvenți să cunoască frumusețea meleagurilor natale, care îi atrage pe toți maghiarii din Transilvania.

Foto – Potápi Árpád János (FB)

Márton Tonk, rectorul Sapientia EMTE, a menționat faptul că această calificare profesională obținută este și o obligație, un nivel pe care universitatea trebuie să-l mențină acum pentru a se asigura că holul său va fi plin de studenți și peste câțiva zeci de ani. El a spus că Sapientia, ca instituție de învățământ axată pe maghiarii din Transilvania, este o universitate “regională”, care nu-și poate permite să fie o universitate “regională” din punct de vedere profesional, științific și de cercetare, deoarece performanțele sale vor fi întotdeauna comparate cu cele ale universităților românești și europene.

În cadrul ceremoniei, episcopul Béla Kató al Transilvaniei, președintele Fundației Sapientia, a declarat că fondatorii – bisericile maghiare istorice ale Transilvaniei – au avut ca scop asigurarea unui învățământ superior complet în limba maternă pentru maghiarii din Transilvania și formarea unei intelectualități maghiare recunoscute în Europa și capabile să creeze viața economică și culturală comunitară a regiunii. Pentru a-și îndeplini misiunea, Sapientia a primit “în mod continuu și planificat” din partea guvernului maghiar ceea ce a avut nevoie, a subliniat președintele fundației.

Sapientia EMTE și partenerul său, Universitatea Creștină Partium (PKE) din Oradea, sunt susținute de statul maghiar cu 4,5 miliarde HUF (circa 11 mil euro) pe an. Înființată în 2001, instituția are în prezent 2.245 de studenți care urmează 32 de cursuri de licență și 12 cursuri de masterat, iar din anul universitar următor se va adăuga un nou curs de masterat.

SURSA: Maszol

Articole asociate

ALEGERI IUNIE 2024 – PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

Redactia

18 milioane de cetățeni sunt așteptați duminică la urne.

Redactia

Trenurile Soarelui Spre Litoralul Românesc.

Redactia

Cosmin Pop Își Anunță Candidatura pentru Primăria Târgu Mureș într-un Eveniment la Cocoșul de Aur.

Redactia

Încărcătoare de mașini electrice pe Autostrada A1.

Redactia

Budapesta câștigă Premiul european pentru mobilitate 2023.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more