Cenzura guvernamentală severă, combinată cu nevoia de comunicații sigure, înseamnă că accesul la un VPN în Rusia este esențial.
Nu doar civilii ruși apelează la VPN-uri pentru a afla ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina, ci și oficialii de stat cheltuiesc milioane de euro pentru a ocoli cenzura instituită de propriul guvern și pentru a securiza canalele de comunicare.
Potrivit unei cercetări efectuate de Top10VPN(Se deschide într-o fereastră nouă), Trezoreria federală rusă a publicat 236 de contracte oficiale de tehnologie VPN de când a început războiul din Ucraina. 188 dintre aceste contracte sunt pentru instituții de stat, în timp ce restul de 48 sunt pentru companii reglementate de legislația privind achizițiile publice. Cheltuielile totale pentru aceste contracte VPN se ridică la aproximativ 9,8 milioane de dolari.
Accesul la un VPN este necesar pentru a ocoli limitările actuale ale internetului din țară, care blochează accesul la platformele de socializare, la posturile de televiziune internaționale, la organizațiile societății civile și chiar la posturile de știri locale în unele cazuri. Probabil că nu va fi o surpriză faptul că Moscova cheltuiește cei mai mulți bani pe VPN-uri (2,4 milioane de dolari), unde se află atât președintele Putin, cât și Kremlinul.
Deși este probabil ca cel puțin o parte din timpul petrecut folosind un VPN în cadrul guvernului să fie pentru a vizualiza conținut restricționat, se pare că diferitele departamente de stat se bazează pe acestea și pentru a oferi comunicații sigure. Cele mai scumpe cinci contracte VPN au fost încheiate de Ministerul de Interne, Serviciul Vamal Federal, Instituția bugetară de stat pentru sănătate, Societatea pe acțiuni “Mosinzhproekt” (care se ocupă de planificarea urbană din Moscova) și Instituția de stat din regiunea Tiumen. Cheltuielile totale combinate ale acestora se ridică la 3,78 milioane de dolari.
Nu ar surprinde dacă pe PC-ul lui Vladimir Putin ar fi instalat un VPN, fie și numai pentru a-i permite să vadă ce spune restul lumii despre acțiunile sale. De asemenea, trebuie să existe cel puțin un departament guvernamental care să supravegheze agențiile de știri occidentale, pentru a putea reacționa rapid prin crearea unei noi propagande care să contracareze afirmațiile făcute cu privire la ceea ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina.
SURSA: PCmag Foto: Stefan Coders