Canada și Danemarca au încheiat o dispută teritorială de 50 de ani asupra unei insule arctice nelocuite, semnând un acord care va împărți Insula Hans între cele două țări.
O dispută de lungă durată și în principal de curtoazie între Canada și Danemarca în legătură cu insula nelocuită Hans din Marea Arctică va fi rezolvată, Ministerul danez de Externe confirmând marți că cele două țări au convenit să o împartă în două.
Acordul, care așteaptă aprobarea parlamentului pentru a putea fi ratificat în totalitate, prevede că insula Hans va fi împărțită aproape în mod egal între Canada și Danemarca, granița urmând să fie trasată după o falie naturală de pe insulă. Este în principal un acord simbolic și servește ca o dovadă de unitate și cooperare între cele două țări NATO. Acesta urmează înființării, în 2018, a unui grup de lucru între cele două țări cu scopul de a soluționa disputa, denumită “Războiul whisky“.
Disputa a apărut deoarece Insula Hans se află la o distanță aproximativ egală între Insula Ellesmere din Canada și Groenlanda, un teritoriu al Danemarcei. Ea datează din 1971, dar numele a apărut după ce trupele canadiene au lăsat pe insulă, în 1984, steagul canadian și o sticlă de whisky canadian. Ministrul danez al afacerilor din Groenlanda, Tom Høyem, a reacționat vizitând insula, înlocuind steagul canadian cu cel danez și lăsând o sticlă de rachiu danez.
Acest lucru s-a transformat într-o tradiție în care oficiali, oameni de știință și soldați atât din Canada, cât și din Danemarca au vizitat insula pentru a îndepărta steagul celeilalte părți, pentru a-l ridica pe al lor și pentru a lăsa fie whisky canadian, fie rachiu danez pentru ca cealaltă parte să îl găsească.
Într-un comunicat de presă, ministrul canadian al afacerilor externe, Mélanie Joly, a calificat regiunea arctică drept un ” simbol al cooperării internaționale, unde domnește statul de drept”. Joly a adăugat că “în condițiile în care securitatea globală este amenințată, este mai important ca niciodată ca democrațiile precum Canada și Regatul Danemarcei să lucreze împreună, alături de popoarele indigene, pentru a ne rezolva diferendele în conformitate cu dreptul internațional”.
Omologul său danez, Jeppe Kofod, a menționat că disputa asupra suveranității acestei insule durează “de mai bine de 50 de ani” și că “eforturile” dintre cele două națiuni “demonstrează angajamentul nostru comun ferm de a rezolva disputele internaționale pe cale pașnică”. Kofod a declarat că speră ca “negocierile noastre și spiritul acestui acord” să inspire alte națiuni și că acest acord este “foarte necesar într-un moment în care respectul pentru ordinea internațională bazată pe reguli este sub presiune”.
SURSA: dw.com