În ședința de vineri a Consiliului Local Târgu Mureş a fost adoptat regulamentul de funcționare și de circulație pe drumurile publice a trotinetelor electrice si astfel din luna mai, trotinetele electrice vor reveni pe străzile din Târgu Mureș. După ce aleșii locali au adoptat regulamentul pentru acest tip de transport au stabilit și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii care aduc spre închiriere aceste vehicule pe două roți.
În timp ce anul trecut se puteau închiria astfel de trotinete de la un singur furnizor, anul acesta mai multe companii și-au exprimat dorința de a veni, astfel ca vor exista mai multe posibilități de alegere și, probabil, prețuri mai bune.
Circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice se face în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, pe pistele de biciclete, iar în lipsa acestora, pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.
Utilizatorii acestora vor circula în locurile permise, fără îngreunarea circulației celorlalți participanți la trafic, cu o viteză adaptată pentru desfășurarea în siguranță a circulației. Un conducător de trotinetă electrică pe drumurile publice trebuie să aibă vârsta minimă de 14 ani, obligativitatea purtării căștii de protecție, etc.
Faptul că aceste trotinete de închiriat, ar putea reveni în oraș încă de luna viitoare, înseamnă ca vor fi şi niste limitări, extrase din acest regulament din acest regulament disponibil pe pagina municipalităţii:
Art. 26. Se interzice conducătorului de trotinete:
(1) să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia ”Accesul interzis bicicletelor”;
(2) să circule pe trotuare, cu excepția cazului când pe trotuare sunt amenajate piste speciale destinate bicicletelor și trotinetelor electrice;
(3) să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante
sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
(4) să se țină de un alt vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul, împins sau tras de o altă persoană aflata într-un vehicul;
(5) să transporte o altă persoană:
(6) să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care prin volumul ori greutatea lor ar putea stânjeni sau periclita conducerea trotinetei electrice ori circulația celorlalți participanți la trafic;
(7) să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare;
(8) să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe
trotineta electrică;
(9) să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepția cazurilor în care, înainte de o intersecție, trebuie să se încadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stânga sau se află într-un sens giratoriu.