În cadrul conferintei de presă de luni pe tema pachetului “Sprijin pentru România“, intrebat despre despre un pachetele de măsuri sau un ajutor pentru companiile direct afectate de sancțiunile impuse împotriva Federației Ruse, cu referire la Azomureș şi Alro, premierul Nicolae Ciucă a explicat că este important ca producţia de îngrășăminte chimice să înceapă cat mai repede, însă ceea ce le opreşte pe acestea acum este faptul ca în acest moment nu avem gaz suficient.
Ca urmare a unei decizii a Uniunii Europene, pentru iarna 2022-2023 este specificat ca România să înmagazineze până la 90 % din capacitatea de depozitare, România, a mai spus premierul, acum poate să înmagazineze 3,4 miliarde de metri cubi de gaz.
Am discutat inclusiv cu reprezentanții companiei Azomureș, este foarte important pentru noi să înceapă producția de îngrășăminte chimice. Singurul motiv pentru care nu au pornit cert este, că sunt pregătiți în orice moment în care găsim sursa de gaze să pornească producția de îngrășăminte, în acest moment nu avem gaz suficient, astfel încât să putem să asigurăm înmagazinarea în depozite pentru iarna 2022-2023.
Nicolae Ciucă – Prim-ministru
Dar, odată ce vom avea certitudinea că sursele de gaz de la cei cu care am discutat până în momentul de față și mă refer la Azerbaidjan și la posibilitatea de a achiziționa gaz lichefiat vor deveni certitudine, in acel moment vom avea si.. totodată, există discuții între Azomures și producătorii naționali de gaz, respectiv Romgaz și Petrom, să identifice o soluție în care să poată să pornească productia.