Anul trecut, luna decembrie data de 6 a adus un cadou important pentru publicul maghiar din Transilvania. Curtea de Apel Cluj a dat curs cererii portalului de limba maghiara atlatszo.ro prin care s-a dispus ca UDMR să comunice cheltuielile din bani publici pe care le-a solicitat organul de presa.
Cererea a fost trimisa in urmă cu aproape doi ani, la 28 octombrie 2019, si adresata președintelui executiv de atunci, Bálint Porcsalmi. S-a primit un numar de inregistrare, insa niciun răspuns, UDMR fiind de părere că nu intră sub incidența Legii 544/2001 privind informațiile publice, astfel încât nu era obligată să ofere detalii despre managementul său.
Ca și anterior, a fost depus un recurs, in prima rundă, Tribunalul Cluj admitand recursul jurnalistilor de la atlatszo, dar Curtea de Apel a dispus rejudecarea procesului, astfel că a avut loc o a doua rundă de audieri, atât în primă instanță, cât și în a doua instanță.
Decizia definitivă și irevocabilă a fost pronunțată în decembrie anul trecut – decizia și motivarea Curții de Apel Cluj pot fi consultate aici. Raționamentul vă poate oferi o perspectivă asupra argumentelor folosite de RMDSZ pentru a se sustrage răspunsului și asupra argumentelor pe baza cărora justiția a ajuns în cele din urmă la o decizie în favoarea noastră.
UDMR a indicat în ianuarie că va elibera documentele solicitate de jurnalistii de la atlatszo.ro si deoarece au solicitat multe date, le-a fost oferit un termen de 6-9 luni, de care ar avea nevoie, fiindu-le solicitate asemenea, si plata costurilor de fotocopiere a documentelor. (Acest lucru este prevăzut și de Legea 544/2001).
A fost stabilit si un termen limită pentru data de 15 aprilie 2022, dată până la care UDMR ar trebui să comunice documentele, în caz contrar fiind solicitată executarea silită.
Cererea de informații, cuprinde o listă de 21 de puncte, mai jos sunt mentionate simplificat informațiile de interes public solicitate de atlatszo.ro:
– lista diurnelor primite de către liderii UDMR pentru deplasări din anul 2009 până în octombrie 2019;
– informații în legătură contractele încheiate de către UDMR cu o valoare de peste 5 mii EUR cu persoane fizice sau juridice;
– rezumatul sondajelor de opinie solicitate de UDMR în perioada 2009-2019;
– comunicarea bugetului şi a execuţiei bugetare pe anii 2017 – 2019;
– lista imobilelor aflate în proprietatea UDMR cu indicarea prețului de achiziție, respectiv lista imobilelor înstrăinate de UDMR, cu indicarea prețului de vânzare;
– lista spațiilor închiriate de către UDMR, cu indicarea cuantumului chiriei;
– lista cu cheltuielile de întreținere și reparații a sediilor;
– cheltuielile de funcționare ale clădirilor;
– lista cu bunurile mobile și echipamentele achiziționate de UDMR în perioada 2009-2019;
– lista parcului auto UDMR în octombrie 2019;
– cheltuielile manifestărilor organizate de UDMR în perioada 2009-2019;
– date privind cheltuielile salariale și ale colaboratorilor în perioada 2009-2019;
– statele de funcții pe anii 2016-2019;
– lista cheltuielilor cu drepturile de autor pe perioada 2016-2019;
– lista cu cheltuielile pentru presă, reclame, carte, defalcate pe ani, pe perioada 2009-2019;
– sumele achitate către firmele Octopus Communications SRL, Viral Communications SRL, și Rubik Communications SRL în perioada 2009-2019;
– lista beneficiarilor cheltuielilor pentru producţia şi difuzarea materialelor de publicitate electorală la radio, televiziune şi în presa scrisă în campania de alegeri europarlamentare 2019;
– cheltuielile de audit și contabilitate;
– lista operelor de artă cumpărate în perioada 2009-2019;
– lista cotizațiilor organizației în calitatea sa de membru în diferite organizații internaționale în perioada 2009-2019.
SURSA: atlatszo.ro SursaFoto: pagina Facebook al lui Hunor Kelemen