Astăzi, la ceas aniversar, să ne amintim de contribuția oamenilor care au realizat Unirea Principatelor Române, deschizând drumul spre constituirea României Moderne.
Prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească a fost momentul care a facut posibil ca azi sa sărbătorim azi Unirea Principatelor Române, cunoscut ca Mica Unire.
A fost primul pas concret al unui proiect politic al generației pașoptiste, care a dat românilor o țară și un stat.
Alături de Cuza, Mihail Kogălniceanu, Ion C. Brătianu, Vasile Alecsandri, fraţii Golescu, C.A. Rosetti, Costache Negri au reușit, cu determinare și inteligență, să servească interesul național în complicatul context european al epocii.
Un proiect care a început prin modernizarea legislativă și administrativă. „Fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare”, au fost printre primele cuvinte pe care Kogălniceanu i le spunea proaspătului domnitor Alexandru Ioan Cuza. A fost un proiect de modernizare instituțională, juridică și administrativă care continuă cu fiecare generație și la care contribuim și noi după priceperea și determinarea pe care le avem.
La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor!
SURSA: Ministerul Justiției