La inceput de an, Primăria Municipiului Târgu Mureș ne înştiinţează, pe pagina oficială de facebook, de lansarea platformei de bugetare participativa disponibila la adresa urmatoare: https://bugetareparticipativa.tirgumures.ro/
Astfel, incepând cu 3 ianuarie, târgumureșenii pot veni cu propuneri de cheltuire a banilor publici, oferindu-le posibilitatea de a se implica activ și direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.
Asadar, în perioada 3 ianuarie – 22 ianuarie, toți cei care doresc pot depune proiecte pe următoarele axe:
- Alei, trotuare și zone pietonale
- Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației
- Spații verzi și locuri de joacă
- Amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat public, etc.)
- Infrastructură educațională și culturală
- Orașul digital
Analiza proiectelor depuse urmeaza sa se faca în perioada 24 ianuarie – 13 februarie, acestea fiind supuse si votului publicului. Spre informare municipalitatea ne spune ca votul va avea loc în două etape distincte, iar acţiunile necesare pentru implementarea proiectelor, cele care au obținut cel mai mare număr de voturi, vor fi cuprinse în bugetul Primăriei Municipiului Târgu Mureș.
Prin aceasta masura, municipalitatea considera ca va încuraja transparența cheltuirii banului public și va susține ideile societății civile în luarea deciziilor care privesc îmbunătăţirea calităţii vieţii din Targu Mures si va defini priorităţile şi obiectivele de investiţii din bugetul local.
Faptul ca Primăria Municipiului Târgu Mureș isi dorește să devină un partener activ și direct în relația cu contribuabilul este un aspect dorit şi aşteptat, însă sunt opinii în presa locală conform cărora această măsură ridică un semn de întrebare asupra promisiunilor din campania electorală recentă, promisiuni care in mod implicit ar fi trebuit să fie puse în practică de echipa câştigătoare şi nu solicitate acum cetăţenilor, la un an de mandat.
“”Bugetarea participativă” sau atunci când partidele și primarii recunosc că nu au nici o treabă cu proiectele comunității sau cu promisiunile făcute în campaniile electorale și dau și poporului culduș impresia că poate investi banii săi în proiecte comunitare. Cam cum ai arunca norodului nărod un os pe care a rămas gustul cărnii să-l lingă, tu continuând să te înfrupți din ciolan fără să îți pese că ai zis că, de fapt, ciolanul va fi pentru popor, că tu ai, nu vrei, bla, bla, bla… “Bugetarea participativă” arată de fapt cat de puțină democrație avem azi in România. De ce? Pentru că aleșii ar trebui să împartă toți banii după ce s-au consultat în prealabil cu poporul și nu după interesele de partid și de gașcă. Mare fraiereală…”
Adrian Giurgea – jurnalist Agenda de Mures
Suplimentar, sunt mai multe aspecte care privesc motivaţia celor care ar trebui să vină cu idei, propuneri, proiecte, ştiut fiind faptul că aceste propuneri nu sunt depuneri de proiecte, adică nu sunt remunerate (sau DA? desi nu rezulta asta) şi atunci se naşte întrebarea, de ce să investească cineva timp şi energie, dar mai ales cunoaştere, să livreze sau să genereze idei, pe care ulterior, cei care sunt mandataţi şi remuneraţi de comunitate nu o fac chiar ei si cine îi asigură pe deponenţii proiectelor, că la o adică nu ar fi însuşite de alţii?
Dacă este să ţinem cont si de potentiale proiecte europene, mai apare o întrebare, dacă proiectele depuse nu sunt remunerate, cine garantează că acestea nu sunt preluate de actuali angajaţi, care sub umbrela institutiei nu vor crea alte proiecte, pe bani europeni de această dată şi din care să-şi imbunatatească situaţia materială. In fapt e o chestiune legata de un fel de drept de autor şi este ceva care dă de gândit şi la care ar trebui să se gasesca o modalitate de control, chiar şi civic.
Personalul actual, angajat al primariei, in mod implicit ar trebui sa se ocupe de aceste aspecte de dezvoltare a comunitatii, nepunand la socoteala si ca exista zece consilieri personali si din care nu zic toti zece, dar macar 2-3 sa fie cei implicati in a gasi solutiile promise in campania trecuta. Ar fi de decenţa unei campanii electorale, care se dorea a fi una reuşită.
Detaliile privind modalitățile de depunere a proiectelor și alte infomații de interes, sunt oferite accesand următorul link: https://bugetareparticipativa.tirgumures.ro/ . Pagina este disponibilă, în prezent, doar în limba română.