Cinematograful Arta, hub de cultură, ce a găzduit diverse manifestări artistice, festivaluri de film independent sau cu tematică ce încurajează toleranța, diversitatea și celebrează umanitate şi-a inchis portile aceste zile, se menţionează pe pagina oficială a municipalităţii.
Instituţia îşi exprimă speranţa ca această trecere în rezervă, este una temporară şi “nu definitiv, cum s-a speculat în sânul comunității”, urmând a fi redeschis la standarde actualizate, desi in 2010, după semnarea protocolului de preluare în patrimoniul municipiului Tîrgu-Mureş a cinematografului „Arta”, pe pagina municipalitatii, se menţiona in documentarea de modificare a formei vechi a cinematografului, că s-a optat pentru varianta cu 3 (trei) săli funcţionale:
- sala din faţă, pentru filme clasice pe peliculă de 35 mm şi 2D/3D DCI, iar cele două săli din spate pentru filme în 2D/3D DCI. Cinematograful Arta cuprinde trei săli 3 D – „Arta”, „Flora” şi „Club 30” – cu o capacitate de 198, 92 şi 50 de locuri.
De remarcat faptul că şi vechea conducere a Primăriei isi propunea la acea vreme, asemenea celei de acum, “includerea complexului Cinematograf ARTA în circuitul cultural, ca fiind o soluţie foarte importantă pentru oraşul Tg Mureş, atât din punct de vedere artistic cât şi economic.” Atunci, în vara lui 2010, cinematograful a trecut în patrimoniul municipiului Târgu Mureş şi în administrarea Consiliului Local, iar printr-o investiţie de circa 900.000 de lei a fost redat circuitului cinematografic dupa doi ani.
Printre motivele acestei treceri în rezervă a “institutiei de cultura”, mentionează municipalitatea, ca acestea ar fi multiple și diverse, insa numărul redus al spectatorilor, ca rezultat direct al pandemiei, ar fi cauza principala, chiar daca acest aspect nu are legatura cu aspectele tehnice sugerate.
Speranta targumuresenilor sta acum in Universitatea de Arte Târgu Mureș care și-a manifestat dorința de a prelua cinematograful cu intenţia de a-l moderniza şi a-l transforma într-un laborator de artă cinematografică. Cât va fi cultură şi cât afacere, vom vedea la biletele următoarelor evenimente găzduite de noul cinematograf Arta, atunci când va fi modernizat şi poate rebotezat.
Cinematograful „Arta” a fost inaugurat la 7 noiembrie 1960 şi a purtat, pentru scurt timp, numele revoluţionarului paşoptist Nicolae Bălcescu. Avea 800 de locuri şi era considerat drept unul dintre cele mai moderne la acea epocă. A fost renovat în anul 1986.Timp de mai bine de o jumătate de secol, aici au fost difuzate peste 2.500 de filme, vizionate de peste 45 de milioane de spectatori.