“Restricția de deplasare nu se aplică persoanelor #vaccinate și celor trecute prin #boală, care fac dovada prin certificatul de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic.”
Având în vedere modificarea ratei de incidență a cazurilor de coronavirus în ultimele 14 zile în localitățile din județul Mureș, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mureș a adoptat in 11 octombrie 2021, Hotărârea nr. 166, iar in în Târgu Mureș începând din 12 octombrie 202, se vor aplica măsurile aferente pragului ratei de incidență de 6/1.000 locuitori, dupa cum urmeaza:
“Cele mai importante schimbări sunt cele legate de purtarea măștii în spațiile exterioare, restricțiile de deplasare în weekend (între orele 20:00-05:00) – excepție fac persoanele vaccinate și cele trecute prin boală, precum și o serie de activități la care au acces doar persoanele vaccinate și cele trecute prin boală, care pot dovedi acest lucru prin certificatul Covid-19.”
Mara Togănel – Prefectul județului Mureș
Astfel, se mentioneaza pe pagina Instituției Prefectului – Județului Mureș, faptul ca masca de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise (excepție pentru spații deschise: persoane care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau alături de persoanele cu care locuiesc. Revine restricția de deplasare în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 20:00-05:00, cu următoarele excepții (folosind declarație sau adeverință de la angajator) :
- interes profesional
- asistență medicală care nu poate fi amânată sau achiziționare de medicamente
- persoane aflate în tranzit, dacă intervalul se suprapune cu unele curse de avion, tren, autocar sau alte mijloace de transport
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;
Restricția de deplasare nu se aplică persoanelor #vaccinate și celor trecute prin #boală, care fac dovada prin certificatul de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic.
Odată cu depășirea pragului ratei de incidență de 6/1.000 locuitori, se instituie o serie de măsuri pentru activități la care au acces doar următoarele categorii de persoane:
1️. persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
2. persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
De asemenea măsurile specifice care se aplică in aceasta perioada sunt urmatoarele:
- în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu o distanță de min. 1 metru între persoane și mască de protecție.
- activitate în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte la capacitate maximă de 50%, cu mască de protecție.
- organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.
- activități recreative și sportive în aer liber cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
- se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior.
- cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți la capacitate maximă de 50% a spațiului, cu 2mp/persoană și mască de protecție
- conferințe la capacitate maximă de 50%, în interior sau în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană și purtarea măștii de protecție.
- mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane și cu purtarea măștii de protecție
- activitatea în restaurante și cafenele, atât în interior cât și la terase, este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00—24:00.
- activitatea operatorilor economici (produse alimentare/băuturi) în interiorul centrelor comerciale este permisă până la 50% din capacitatea maximă a zonelor de consum delimitate față de restul spațiului public și amenajate în acest scop.
- se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5:00—22:00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.
- sălile de sport și/sau fitness (în interior) pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu o suprafață de 4mp/persoană.
- activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului
- activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului
- activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5:00—24:00
- activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00—2:00.
Hotărârile de Guvern și ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, aici: https://ms.prefectura.mai.gov.ro/coronavirus/
Incidența la zi în județul Mureș, aici: https://www.aspms.ro/documente/incidenta.pdf
SURSA: Instituția Prefectului – Județul Mureș