- Rutte: „Ungaria nu își mai are locul în Uniunea Europeană”
- Bettel, premierul Luxemburgului: „Sunt gay, nu e o alegere”
- Orban: „Textul nu se referă la homosexuali”
- Ursula von der Leyen: „Legea anti-LGBT a Ungariei este o ruşine”
- Legea interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor
- Merkel: „Legea e incompatibilă cu viziunile mele politice”
- Legea interzice referirile la homosexualitate în şcoli
„Ori vă conformaţi, ori plecaţi din Uniunea Europeană!”, e mesajul dur al premierului Olandei pentru unguri. Motivul supărărilor – aceeaşi lege care interzice referirile la homosexuali în şcoli. Împotriva ungurilor sunt încă 16 ţări europene care au semnat o declaraţie comună. „Renunţaţi la lege”, cer semnatarii.
Orban de la Budapesta nu pare că ia în seamă ameninţările. „Nu sunt împotriva homosexualilor. Această lege nu este despre asta. Este despre dreptul copiilor și al părinților”.
„Nu pot repeta literalmente ce i-am spus. I-am spus cam aşa: „Știți, Viktor (Orban n.r.), dacă nu vă place și nu vă puteți conforma, există o alternativă – să ieşiţi din uniune.”
Mark Rutte, premierul Olandei.
„Și eu am fost tânăr, am fost homosexual. Sunt homosexual, acum sunt mai puțin tânăr, dar nu mă consider un pericol. Trebuie să ni se permită să vorbim despre orice. Asta înseamnă o societate tolerantă. Să fii gay nu e o alegere, dar să fii intolerant – da, este o alegere. Voi rămâne intolerant la intoleranță și aceasta va fi lupta mea.”
Xavier Bettel, premierul Luxemburgului.
Deja au apărut pe internet diverse nume de tipul Brexit. Preferatele internauților – Donegary și Hungover. Totuși, nu există, deocamdată, un mecanism clar pentru excluderea unei ţări din UE, spune fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.
„Este foarte dificil din punctul de vedere al procedurilor ca un stat al Uniunii Europene să fie obligat să părăsească această organizație, dar poate fi la fel de complicat ca un stat membru al Uniunii Europene să fie izolat înăuntrul instituțiilor europene, practic să nu mai poată să-și impună o poziție națională. Dar, pe de altă parte, este o chestiune de atitudine din partea statelor membre atunci când se decide, chiar și informal, faptul că un stat membru al UE practic merge pe contrasensul mesajului și al standardelor europene.”
Cristian Diaconescu, fost ministru de externe.
Am făcut un sondaj pe paginile de Facebook – Aleph News şi Mediafax. Sunteţi de acord cu excluderea Ungariei din Uniunea Europeană? – a fost întrebarea. Rezultatele:
- 1.504 voturi pentru NU, pentru că este o idee dictatorială
- 447 de voturi pentru DA, aș fi de acord
2.000 de oameni au participat la sondaj.
SURSA: Aleph News