DIVERTISMENT

Labotanique, duo-ul electro care face plantele să vorbească

Putem face plantele să cânte? Raspunsul este da. Demonstrație cu Labotanique, un duo francez care își face popul vegetal să înflorească pe un al doilea album.

Labotanique. Un nume de scenă care spune singur despre pasiunile lui Ronan Moinet și Thomas Cochini. Foști studenți în agronomie, sunt amândoi pasionați de lumea plantelor, dar și de muzică și de piratarea sunetelor.

Versurile cântecelor lor celebrează plantele, iar duoul vrea să le dea si o voce. Un dispozitiv face astfel posibilă traducerea variațiilor electrice ale unei plante în note muzicale prin conectarea plantei la muzicieni prin electrozi și sonde. Când ating planta, cardul detectează bucla dintre ea și mine”,  explică Thomas Cochini. Trimite un semnal către un instrument sau un computer care va declanșa un sunet.”  

YouTube player

Originali din suburbiile pariziene, cei doi complici ai Labotanique s-au cunoscut la Toulouse în timpul studiilor. Un proiect muzical a prins contur, rezultând un prim album, 47th Parallel (2019), apoi un al doilea, Expressions Végétales, care va fi lansat pe 25 iunie.  

Ronan Moinet este duetul literar. Autor-interpret autodidact, el proiectează cărți pentru copii, poezii și, uneori, dă și capacul jurnalistului. Thomas Conchini (blondul) este orientat mai mult spre sunete. Producător și pianist din Nantes, el oscilieaza între rap, jazz, muzică electronică și ceea ce se numește înregistrarea biliară sau înregistrarea pe teren, care permite captarea sunetelor naturii. De asemenea, este implicat într-un proiect solo numit Oï Tomkin .

Prin duetul lor, Labotanique încearcă să reconcilieze lumea științei cu cea a creației artistice: „ Suntem dornici ca oamenii să iasă cu cunoștințe științifice, vegetale și botanice” subliniază Ronan.

Textele cântecelor lor evocă în mod clar relația cu natura. În noul lor opus Vegetable Expressions , 11 cântece sărbătoresc 11 plante ale căror virtuți și caracteristici sunt tot atâtea puncte de intrare pentru a evoca iubirea, durerile, dorința, hiper conexiunea …

YouTube player

Astfel, Cereus Forbei, cactusul erect , ne permite să evocăm cu înțepăturile sale prejudecățile noastre asupra sexualității; Digitalis purpurea (digitalice) servește ca o metaforă pentru a vorbi despre necesitatea de deconectare cu ecrane. Sau Polypodium Vulgare , o ferigă care crește în tot orașul, pe ziduri vechi, în beton. „Prin acest cântec ne abordăm copilăria în suburbii și această legătură oarecum îndepărtată cu natura, în mijlocul concretului”

 explică Thomas Cochini.

SURSA: Francetvinfo

Articole asociate

Nickelback | Top 10 melodii

Redactia

Noua Piesă Beatles ‘Now and Then’ Finalizată cu Ajutorul Tehnologiei AI.

Redactia

A noua piesă extrasă de pe albumul i/o al lui Peter Gabriel.

Redactia

Olive Tree, actualizarea lunii august în clubul lui Peter Gabriel, Full Moon Club.

Redactia

Paul McCartney dezvăluie că inteligența artificială va aduce “ultimul” cântec Beatles.

Redactia

Road to Joy cea de-a șasea piesă de pe viitorul album i/o al lui Peter Gabriel.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more