Antonio Costa: „Brevetele de vaccin sunt o dezbatere falsă: trebuie să creștem producția”
La Strasbourg, unde a avut loc lansarea Conferinței privind viitorul Europei, și după summitul social din 7 și 8 mai de la Porto, premierul portughez, Antonio Costa vorbește despre ideea sa de Europa socială, în centrul președinției portugheze a Uniunii, care se va încheia la 1 iulie, a gestionării pandemiei de către instituțiile europene, a impactului acesteia asupra economiilor de 27 și solidaritatea internațională în domeniul vaccinurilor.
Europa socială în centrul președinției portugheze a UE
Summitul de la Porto a văzut „pentru prima dată președinții Parlamentului și ai Comisiei și toți reprezentanții societății civile se angajează să pună în aplicare planul de acțiune al Comisiei Europene” cu „obiective concrete pentru ocuparea forței de muncă, formare, reducerea sărăciei”, potrivit lui Antonio Costa, care reamintește că „statele membre se angajează să atingă aceste obiective și și-au acordat sprijinul politic acestui plan de acțiune”, insistând asupra faptului că „aceste obiective trebuie să fie obligatorii”.
În acest context, el dorește să poată încheia dezbaterile privind salariul minim european, dar recunoaște că „este o dezbatere dificilă, deoarece modelul social european este o referință globală și fiecare țară are tradiția sa”, amintind la fel că „nimeni nu este împotriva salariului minim”.
Lecții din trecut
“În această criză, Europa a dat un răspuns complet diferit de cel pe care l-a dat acum zece ani.” Primul ministru portughez subliniază că „BCE a fost foarte activă în evitarea oricărei crize financiare, Comisia Europeană a fost foarte activă în ridicarea regulilor Pactului de stabilitate” și reamintește acest „moment istoric” din iulie 2020, când cei 27 au a semnat planul de recuperare.
De asemenea, el a insistat asupra programului Sure, care „a făcut posibilă finanțarea muncii de scurtă durată și a altor măsuri de sprijinire a companiilor și lucrătorilor în aceste perioade foarte dificile de criză”. El speră că „lecția pe care am învățat-o cu toții în acești zece ani va rămâne și că, pentru viitoarele crize, vom putea îmbunătăți în continuare răspunsul”.
Managementul solidar al pandemiei
Întrebat despre criticile legate de gestionarea pandemiei, el recunoaște „că putem face întotdeauna mai bine”, dar dorește să sublinieze că, datorită achiziției comune de vaccinuri, nu a existat o „luptă pentru împărțirea vaccinurilor între cei 27 și noi a avut capacitatea de a acționa în comun și solidar ”. El este, de asemenea, foarte mândru că Uniunea Europeană este „singura regiune democratică care continuă să exporte vaccinurile pe care le produce”, printre altele prin intermediul programului Covax.
În ceea ce privește problema ridicării brevetelor, Antonio Costa consideră că este o „dezbatere falsă” și că „întrebarea fundamentală este creșterea capacității de producție”. El ne asigură că „nu există o mare diviziune în cadrul Consiliului” pe această temă.
Portugalia
Portugalia se află în proces de deconfinare totală, dar unele surse de răspândire a virusului rămân, în special în zonele agricole din sud, din cauza condițiilor dificile de viață ale lucrătorilor. Antonio Costa recunoaște că „prezența Covid a schimbat complet ceea ce era acceptabil în condițiile de locuință” și se asigură că lucrează pentru „să aibă condiții de locuință mai bune pentru toată lumea, în special o calitate sanitară mai bună”.
În timp ce certificatul verde, atât de dorit de țările din Sud pentru relansarea sezonului turistic, ar trebui implementat la sfârșitul lunii iunie, premierul portughez amintește că țara sa „are una dintre cele mai bune situații de sănătate din Europa”, dar recunoaște că trebuie să fim „realiști” pentru vara anului 2021: „Cu siguranță, vara aceasta va fi mai bună decât vara anului 2020, care a fost un dezastru, dar cu siguranță 2022 va fi un an normal din punct de vedere turistic”.
SURSA: France24.com