TEHNOLOGIE

China construiește un centru de date submarin.

Designul este complet, locația selectată, dar vor trece cinci ani până când centrul de date va fi online.

China a decis să experimenteze construirea unui centru de date submarin în încercarea de a reduce semnificativ costurile de răcire, ale carui costuri energetice reprezintă până la 70% din cheltuielile de funcționare, potrivit statisticilor Greenpeace cu privire la un centru de date din China.

După cum relatează Reuters , proiectarea centrului de date a fost finalizată și o locație selectată în largul coastei provinciei insulei sudice Hainan. Unii experți spun că un centru de date subacvatic ar funcționa la o eficiență energetică mai mare, profitând de apa de mare rece, dar alții sunt sceptici în ceea ce privește rentabilitatea investițiilor și fiabilitatea instalațiilor submarine.

Centrul de date scufundat va fi mic în comparație cu cele de pe uscat, care de obicei au între 50.000 și 80.000 de servere. Acest centru de date va conține 100 de dulapuri de date. Presupunând că au înălțimea standard, fiecare ar trebui să poată găzdui 42 de servere 1U, permițând operarea unui total de 4.200 de servere.

Deși cheltuielile cu energia electrică ar putea fi mai mici decât centrele de date terestre, insa investiția la început ar putea fi masiva. Faptul că vor trece cinci ani până când centrul de date va fi online înseamnă că, dacă va ajunge să fie profitabil, aceasta este o investiție pe termen lung pentru cei implicați.

Acest proiect chinezesc pare a fi o versiune mult mai mare a unui experiment Microsoft efectuat în 2018, numit Project Natick , care a văzut un mic centru de date care conținea 12 rafturi de servere (864 de servere în total) coborâte pe fundul mării în largul Insulelor Orkney din Scoția. Doi ani mai târziu, Microsoft a recuperat centrul de date și l-a anunțat un succes după ce doar opt dintre servere au eșuat și s-a dovedit a fi un mod eficient și ieftin de a menține serverele la rece.

SURSA: PCmag

Articole asociate

Frontier AURIA revoluționează tehnologia audio pentru AIWA.

Redactia

Stefan Kudelski: Inventatorul care a Revoluționat Înregistrările Audio.

Redactia

National Panasonic RF-1180BA: Fereastra Retro către Lumea Anilor ’70

Redactia

Ce Așteptăm de la Conferința I/O 2024: O Privire Asupra Anunțurilor Google.

Redactia

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării Lansează Achiziția pentru Cloudul Guvernamental Dedicat.

Redactia

Platforma X intenționează să lanseze o aplicație de streaming asemănătoare cu YouTube.

Redactia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read more