Campusul de arhitectură experimentală din Belgia găzduiește prima „casă tipărită 3D din beton dintr-o singură bucată din lume. Cea mai mare imprimantă 3D din beton din Europa a fost utilizată pentru construirea unei locuințe cu două etaje si avand 90 de metri pătrați.
Aceeași imprimantă este folosită acum de studenți pentru a dezvolta noi soluții de construcții durabile pentru industria construcțiilor din Europa.
Charlotte Van Antenaeken, studentă la un proiect care utilizează această imprimantă de la Thomas More Hogeschool din Belgia, spune că utilizand această tehnologie s-a reușit imprimarea unei case întreagi. Acum stedentii isi doresc să mearga mai departe și să foloseasca această imprimantă 3D în moduri eficiente. pentru a crea noi propuneri. Proiectul studentei se concentrează pe modul în care pot imprima suprafețe cu structuri arhitecturale mai puternice si care pot rezista la o greutate mai mare.
Dezvoltatorii susțin că aceasta casa tipărită necesită cu 60% mai puțin material decât o clădire construită în mod normal de dimensiunile sale, iar pentru proiectare a fost nevoie de luni de pregătiri, insa doar trei săptămâni pentru a o construi complet.
Temperatura și umiditatea din interiorul clădirii cu consum redus de energie sunt controlate de o tehnologie inovatoare pe bază de lut instalată în tavan. Distribuitorul oficial Benelux pentru Argillatherm, specializat în acest sistem de argilă, spune că argila este bună, deoarece este un „produs circular” el poate fi reutilizat oricând. Lutul este presat în prealabil. Este un sistem uscat. Deci se pot așeza tuburi în el și în aceste tuburi se livreaza apă caldă și rece.
Autoritățile regionale spun că inițiativa hi-tech ar putea contribui la modernizarea industriei europene a construcțiilor și să o facă mai durabilă, sectorul construcțiilor funcționează inca într-un mod foarte tradițional, încă se folosesc o mulțime de materiale, producând prea multe deșeuri. Această abordare trebuie schimbată dacă se doreste a convinge sectorul construcțiilor să investească în automatizare și în lumea digitală. Ca urmare trebuie să le fie arătate exemple de bune practici.
Dezvoltatorii spun că acest tip de casa ar putea încuraja alte inițiative de economie circulară în sectorul construcțiilor din UE, sector care angajează aproximativ 5 milioane de oameni.
SURSA: euronews.com