Reprezentativ pentru contracultura americana și-a vândut catalogul companiei muzicale, miercuri, 31 martie pentru o sumă cu „nouă cifre” sau câteva sute de milioane de dolari.
Este marea modă de ceva vreme, prin care cântăreții legendari își vând drepturile către mari companii sau fonduri de investiții la un preț mare. Paul Simon a cedat acestei nebunii prin vânzarea catalogului său către Sony Music Publishing, adica „colecția completă” de piese de mai bine de șase decenii – atât cele in duetul cu Arthur Garfunkel, cât și din cariera solo a lui Paul Simon.
Paul Simon, care își va sărbători cea de-a 80-a aniversare în octombrie, cedează așadar, hituri renumite precum The Sound of Silence, Bridge Over Troubled Water – cel mai mare succes comercial -, Mrs. Robinson sau I Am a Rock , Me and Julio Down by the Schoolyard și Graceland. Cumpărătorul nu a dezvăluit prețul plătit , dar, în conformitate cu Music Business Worldwide, reperul industriei, tranzacția sa încheiat în mod inevitabil , cu o sumă „nouă cifră“ , sau câteva sute de milioane de dolari.
„Mai valoros decât aurul”
Un fapt care a devenit normă în câteva luni, grație utilizarii de streaming audio care permite mai mult ca niciodată să se asculte hituri mai vechi: în noiembrie 2020, au trecut drepturile înregistrărilor primelor șase albume ale cântăreței americane Taylor Swift , pentru 300 de milioane de dolari (aproximativ 255 milioane de euro) în mâinile unui fond de investiții care dorea să rămână anonim. Apoi, în decembrie, catalogul a 600 de melodii ale lui Bob Dylan, inclusiv memorabilele Blowin’In the Wind , The Times They Are a-Changin ‘ sau Like a Rolling Stone a fost achiziționat de Universal Music Publishing pentru între 300 și 400 de milioane de dolari. Primary Wave a devenit, de asemenea, proprietarul, pentru 100 de milioane de dolari, a 80% din drepturile la catalogul lui Stevie Nicks, cântăreața grupului Fleetwood Mac.
La fel, jumătate din catalogul lui Neil Young a fost vândut în ianuarie către Hipgnosis Songs Fund pentru aproape 150 de milioane de dolari. Merck Mercuriadis, fondatorul acestei companii, care a achizitionat și 145 de melodii de la Shakira, asigură că vechile hituri „sunt mai previzibile și mai fiabile decât aurul” ( Le Monde, 13 ianuarie).
Paul Simon s-a declarat „fericit că Sony Music Publishing este pastratorul pieselor sale pentru următoarele decenii” . O mare revenire de când acest cantautor din Queens din New York și-a început cariera la Columbia / Sony Records. Este o extindere naturală pentru a lucra și cu editura (Sony Music), mai spune Paul Simon . O casă de discuri, care deține deja cataloage cu Motown, Michael Jackson, The Beatles, Carole King, Stevie Wonder, Queen, Ashford & Simpson sau Leonard Cohen.
SURSA: Le Monde