Lumea emergentă a crizei sănătății promite să fie la fel de favorabilă pentru grup, datorită capacității sale de a valorifica noile obiceiuri digitale ale consumatorilor.
Într-un moment în care o parte a lumii este parțial înghețată de pandemia Covid-19 , publicitatea, motorul real al Google , funcționează la viteză maximă, cu un „trimestru titanic” din ianuarie până în martie 2021, potrivit experților. Datorită capacității sale de a valorifica noile obiceiuri ale utilizatorilor săi, motorul de căutare pare să asigure o ieșire la fel de favorabilă din criza sănătății.
Gigantul căutării online a realizat o cifră de afaceri de 55,31 miliarde din ianuarie până în martie, sau cu 34% mai mult decât în urmă cu un an, când apariția pandemiei Covid-19 a provocat o scădere a cheltuielilor anumitor agenți de publicitate, în special în sectorul turismului, la sfârșit din primul trimestru.
„Google a avut un trimestru titanic”, a reacționat analistul independent Patrick Moorhead, la fel de uimit ca piața: titlul Alphabet, compania-mamă, a preluat mai mult de 4% în timpul schimburilor electronice după închiderea burselor.
Pe motorul de căutare, veniturile din publicitate au crescut de la 25 miliarde dolari la 32 miliarde dolari într-un an, cu mult peste așteptări și au crescut cu 50% pe YouTube, la 6 miliarde dolari.
Și acesta este doar începutul, spune Philipp Schindler, vicepreședintele Google responsabil cu vânzările: „Cred că abia începem să explorăm potențialul comercial al YouTube”, a spus el în timpul unei conferințe cu analiștii.
În 2020, pe măsură ce consumatorii au părăsit magazinele fizice, Google și Facebook au accelerat dezvoltarea formatelor de anunțuri care fac cumpărăturile mai ușoare, cu butoane direct în reclame sau videoclipuri pentru a redirecționa utilizatorii către mărci.
„Google face bani”
„Linia dintre digital și fizic se estompează și inovăm pe toate canalele” de distribuție, a detaliat dl Schindler. “Nu este doar online, nu este doar offline. Este un amestec. Și acesta este punctul nostru forte, împreună cu Căutarea (motorul de căutare), Hărți și YouTube.”
Întreprinderile mici și mijlocii au suferit foarte mult de pandemie, în special restaurantele și magazinele. „Covid-19 continuă să dicteze funcționarea IMM-urilor”, ai căror lideri au moralul cel mai scăzut, a subliniat în februarie principala federație a IMM-urilor din Statele Unite.
Însă, potrivit lui Philipp Schindler, „pandemia a fost, de asemenea, un catalizator pentru tendințele cheie ale consumatorilor, care creează numeroase oportunități pentru companiile mici”, datorită apetitului utilizatorilor de a „încerca noi branduri” și a dorinței lor de „sprijinire a magazinelor locale”.
Grupul californian reușește în orice caz să meargă pe valul recuperării. Este „pe cale să genereze 130,15 miliarde venituri nete din publicitate în 2021, o creștere de 25% pe un an”, estimează firma eMarketer, care îi atribuie 28,6% din cota de piață, chiar înaintea Facebook.
“În esență, Google câștigă bani; compania se referă destul de mult la reclame. Nu există riscul de scădere a veniturilor decât dacă intervin autoritățile de reglementare”.
a comentat analistul Rob Enderle.
Nor de durere
Anul acesta ar putea fi marcat de evoluțiile în lupta împotriva anumitor practici ale liderilor tehnologici, considerate anticoncurențiale de tot mai multe guverne, inclusiv cea a lui Joe Biden din Statele Unite .
Facebook și Google se confruntă deja cu procese din partea autorităților din domeniul dreptului concurenței. Mai multe platforme digitale, precum Amazon, TripAdvisor sau Yelp, se plâng că Google își promovează propriile oferte în rezultatele căutării.
Iar comitetul judiciar al Camerei Reprezentanților a aprobat recent un raport care pledează pentru divizarea în cadrul Gafa (Google, Apple, Facebook și Amazon), acuzat de abuz de poziție dominantă.
Cu toate acestea, Alphabet este mai puțin expus acestui tip de riscuri în domeniul calculelor la distanță, care a explodat în favoarea restricțiilor de călătorie.
Google Cloud este, desigur, doar al treilea furnizor de cloud din lume, cu 7% din cota de piață la sfârșitul anului 2020, cu mult în spatele AWS Amazon (31% din cheltuieli) și Microsoft Azure (20%), după aceea firma de cercetare Canalys.
Dar Ruth Porat, directorul financiar al grupului, a declarat că este „foarte mulțumită de impulsul actual al Google Cloud”, care a obținut venituri de peste 4 miliarde de dolari în primul trimestru, în creștere față de 2,8 anul trecut.
În total, Alphabet a înregistrat un profit net de 17,93 miliarde de dolari, aproape triplu față de anul trecut.
Profiturile sale au fost sporite de un câștig de 4,75 miliarde datorită investițiilor sale în mai multe companii a căror evaluare a crescut. Grupul s-a autorizat să răscumpere până la 50 de miliarde de dolari în acțiuni suplimentare.
SURSA: france24.com