După Luvru, Muzeul Carnavalet a optat pentru numerele romane în raport cu cifrele arabe în călătoria sa. Dar „pentru numele regilor, utilizarea numerelor romane a fost păstrată în toate textele muzeului”, a spus muzeul. Iată de ce Ludovic al XIV-lea nu va deveni „Ludovic 14”.

Potrivit unui trimis AFP, că presa italiană a condamnat cu fermitate decizia Muzeului Carnavalet din Paris de a înlocui cifrele romane cu cifre arabe pentru a facilita înțelegerea vizitatorilor.
Muzeul a declarat joi dimineață, 18 martie, că aceste informații sunt incorecte.
„ De secole, utilizarea cifrelor arabe a fost favorizată pe tot parcursul cursului în franceză și engleză, deoarece datele menționate sunt foarte numeroase și acest lucru face posibilă omogenizarea conținutului. Această alegere corespunde unor utilizări din ce în ce mai frecvente în multe muzee din întreaga lume. Într-adevăr, cu excepția țărilor latine, numerele romane nu sunt citite de mulți locuitori ai planetei” .
Comunicatul de presă de la muzeul parizian
Pe de altă parte, continuă muzeul:
„pentru numele regilor, utilizarea numerelor romane a fost păstrată în toate textele muzeului (texte de cameră, etichete dezvoltate, etichete pentru copii, ecrane, grafică etc.) cu excepția de dispozitive de accesibilitate universală (prin urmare, destinate unui public cu dizabilități, nota editorului), care sunt foarte specifice în curs (…) Pentru aproape 3.000 de texte, carteluri și conținut produse pentru întregul nou traseu, 170 de texte au adoptat o abordarea accesibilității universale “
Comunicatul de presă de la muzeul parizian
Mânia Romei a căzut pe „Louis 14” : mai multe cotidiene italiene au denunțat miercuri 17 martie decizia Muzeului Carnavalet din Paris de a înlocui cifrele romane cu cifre arabe pentru a facilita înțelegerea vizitatorilor.
„Controversa: Louis XIV va deveni Louis 14” , publicat în Une Il Messaggero , ziarul capitalei italiene, în timp ce Corriere della Sera , principalul cotidian din peninsulă, a scris și pe prima pagină un comentariu pe cât de concis pe cât a fost elocvent: „Louis 14” .
În timp ce Luvrul a renunțat la numerotarea romană acum câțiva ani pentru a desemna secolele, crezând că milioanele sale de vizitatori, de multe ori străini, nu erau conștienți de acestea, Muzeul Carnavalet, dedicat istoriei Parisului, a eliminat toate figurile. a spațiilor sale. „ Nu suntem împotriva cifrelor romane, dar ele pot fi un obstacol” pentru înțelegerea lucrărilor și expozițiilor, a explicat Noémie Giard, șeful Muzeului Carnavalet, citat de Le Figaro .
„Dezastru cultural în curs ”
Massimo Gramellini, scriitor și vice-director al Corriere della Sera , a fumegat în ediția cotidianului său din XVII / III / MMXXI. „ Această istorie a cifre romane reprezintă o sinteză perfectă a catastrofei culturale în curs de desfășurare: primele lucruri care nu sunt predate, atunci ele sunt eliminate , astfel încât cei care le ignora nu se simt inconfortabil, “ scrie -se pe prima pagină, amintind că ” obstacolele sunt folosite pentru a învăța să sară “.
În paginile interioare ale ziarului, un alt intelectual, Luciano Canfora, denunță o „ prostie ” care participă „ la un flagel mai general, acela al„ corectitudinii politice ”” . „Ar fi de dorit să existe o lege care să impună analfabetismul obligatoriu și întoarcerea doar la comunicarea orală ”, ironic scriitorul, istoricul și filologul, care propune inițial eliminarea literelor mici și majuscule.
Pentru profesorul de istorie romană Giusto Traina, citat de Il Messaggero , „ adevărata problemă nu este publicul ”. „ Nu, problema reală sunt cei care decid, politicieni, lideri locali, cei care cred într -un fel” o n nu mănâncă cu cultura“, a spus el.
SURSA: FranceTVInfo